Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

DERNEK YK TOPLANTISI 2024

Kurmeş Derneği Yönetim Kurulu Toplantısı Yapıldı.

17.02.2024 tarihinde Almanya'nın Remschingen kentinde derneğimizin yönetim kurulu toplantısı gerçekleşmiştir.

Toplantı bir dakikalık saygı duruşu ve selamlama ile açılıp gündemin okunup onaylanması ile devam etti.
Toplantının açılışını dernek eşbaşkanımız sayın Polat Durmuş yaptı. Derneğimiz hakkında, toplatıda bulunan üyelerimiz ve dostlarımıza genel bir bilgilendirme yaparak bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında kısa kısa açıklamalarda bulundu.
Kurum olarak geçen sene yaşanan depremlerde, depremzedeler için yapılan kampanya ve dağılımına, köy içi hizmetlere varana kadar birçok konuya da değindi.

Toplantıda sırasıyla Sayın Eş Başkanımız Derya Top, Mali danışmanımız M.YIlmaz, Nurettin Banguş, Erdal Durmuş ve A.Haydar Gürbüz düşünce ve görüşlerini belirten kısa kısa açıklamalar yaptı.

Derneğimizin mali durumu ve üyelikler Sayın Mehmet Yılmaz tarafından detaylı bir şekilde izah edildi. Üyeliklerin arttırılması köylülerimizin bu konuda daha titiz ve duyarlı olunması hatırlatıldı.

Derneğimizin bir başka gündem konusu Pir-Talip ilişkisiydi.
Bilindiği gibi kurum olarak yıllar önce "Cemevi- Cami" projesine destek veren Alevi Pirlerine karşı bir tavrımız olmuş ve inancımızın "asimilayon projesi" olarak değerlendirdiğimiz bu çalışmalara destek veren, verecek olan Pir'lere karşı tavır alacağimizi kamuya beyan etmiştik, bu tavrımız aynı zamanda köyümüze gelen pirlere karşıydı da. Dünkü toplantımızda bulunan Pİr H. Güler'lede böyle bir sorun yaşanmış ve nihayetinde de gerek yıllar önce köyde yaptığımız bir toplantıda ve gerekse kendisinin çeşitli yerlerde yaptığı konuşmalarda, bu projenin doğru olmadığını, yanlış olduğun, tamamen bir asimilasyon politikası sonucu olduğunu hakeza bugünkü toplantıda da tekrar beyan etmiştir, derneğimizinde tavrının doğruluğunu kabul ederek, birlikte uyum içerisinde çalışmalara devam edilmesi konusunda bir anlayış geliştirilmesi kurumumuz açısında da sevindirici olmuştur. Kendisine, toplantımıza kadar beklemesi ve bizzat katılarak bu açıklamalarda bulunması vesilesiyle ayrıca teşekkür edildi.

Toplantımızın bir başka Gündem maddesi, Hızır' dan ne anladığımızı beyan eden açıklamaların, özellikle gençlerimiz için, yapılmasıydı.
Bunun için toplantıda hazır bulunan Pir H.Güler verilen Hızır lokmaları ve ordakiler için bir dua okuyarak konu üzerinde açıklamalarda bulundu, daha sonra M.Yılmaz'da Hızır hakkında görüşlerini ve beklentilerimizi, nasıl anlamamız gerektiğini dile getirdi. Konuşmalarda Hızır, darda olanın yanında olunması, paylaşım, yardımlaşma, dayanışma, doyurma, barındırma hatta insanın empati hali, bilimin insan yaşamındaki uygulanırlık hali olarakta dile getirildi. Kısacası nerde darda olan biri varsa orda Hızır olmalıdır denilerek hızırın esasen kişin kendi içinde yaşadığı vurgusuda yapıldı.

Toplantımızın bir başka gündemi; Yaklaşan Muhtarlık Seçimi:
Kurum olarak bu konuda mutabık olduğumuz görüş; demokratik bir anlayış çerçevesinde adayların yarışması, etik değerlerimiz ve derneğimizin beklentilerine dikkat edilmesi, köyde herhangi bir ikileme ve düşmanlık yaratacak söylem ve çalışmalara gidilmemesi bu tür eylemlerden kaçınılması elzem bir düşünce olarak belirtildi. Kurumuz seçimlerde taraf değil fakat köyümüz içinde adaylarımıızın kurumun düşüncelerini alması ve kurumumuzun istemlerine dikkat edilmesi hizmet ve birlikte çalışma anlamında önemli olduğuna işaret etti.

Düşünce ve Öneriler adlı son gündemimiz sonrası şu kararlar alınmıştır:
- Dersim Kültür Festivaline Katılım
- Yaz tatili esnasında köyde bir etkinlik
- 2024 Sonbaharda (yer tutulduğunda bildirilecek) Almanya'da büyük buluşma ve yöresel olarak yapılacak çeşitli dayanışmalar.
- Hızır ayında cem yapılması önerisi Pir H.Güler tarafından getirildi ve kabul görüldü..
Not: Pir Hüseyin Güler cenazelerde verilen 3 günlük yemeklerin kaldırıldığını açıkladı, buna bizde katılıyoruz, isteyen cenaze sahipleri bunun yerine hayır kuruluşlarına ve kendi istemlerine bağlı olarak dağıtabilirler...
Toplantımızın kapanış konuşmasını yapan Eş Başkanımız Sayın Polat Durmuş; Toplantının gerçekleştiği mekan sahiplerine Başta YK üyemiz, N. Banguş oLmak üzere hizmeti geçmiş emek veren oradaki Banguş ailesine, katılımcılara ve dostlarımıza teşekkür ederek alınan kararlara tüm köylülerimizin uyması ve derneğimize sahip çıkılması temennisinde bulundu.

17.02.2024
Kurmes Deneği Yönetim Kurulu