Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

14. Dersim Kültür Festivali -Frankfurt

dersim

 

14. Dersim Kültür Festivali Almanya'nın Frankfurt Kentinde, genel anlamda ,son yıllardaki farklı etkinlik ve aktivitelere katılımın azaldığı göz önüne alınırsa, yinede yoğun bir katılımla ve başarıyla gerçekleşti.
Kurmeş Derneği olarak kuruluşumuzdan bugüne kadar yapılan tüm Dersim Festivallerine(biri hariç) katıldık, bir köy derneği olarak yöremizin kültürünü, dilini ve tarihsel anlamda duruşunu ifade etmeye, anlatmaya, yaşatmaya çalıştık. Kurum olarak siyasi bir anlayışımız olmamasına rahmen hertürlü siyasi anlayışa ve işleyişe karşıda saygımızı koruduk. Dersim festivallerinde; Dillerimiz konuşulmazsa çok ama çok önemli bir eksiklik olur hatta anlamını yitirir, festivalde Dersimin inançları olmazsa eksik kalınır, siyasi düşünceler ve farklı inançlar olmazsa eksik kalınır, tarihsel birikim ve yaşanmışlıklar dile getirilmezse eksik kalınır, hele hele 1937-38 Dersim tertelesi hatırlanmazsa, atalarımıza yapılan gayri insani vahşet dünyaya tanıtılmazsa eksik kalınır, yazarları, sanatçıları,çizerleri basını vb. olmazsa eksik kalınır, binbir türlü zorlukla hayatlarını yaşayan şavaklıların tulum peyniri, taze peyniri, cacımı,yastıkları, renkli çorapları, heybeleri, meşki olmazsa eksik kalınır. Kısacası Dersim'de vücut bulmuş kök salmış her rengin, her canlının, her türlü düşüncenin vede kimliğin buluşacağı bir festival olmazsa ve elbette bu festivale katılmayan- katılamayan siz dersimilerlerde olmazsanız daha büyük eksik kalınacağını belirtmek gerekir.
Peki tüm bu yukarıda saydıklarımız bu festivallerde gerçekten uygulanıyor mu? Yada uygulanma durumu oluşuyor mu? Bu sorulara herkes kendi anlayış ve bekleyişi üzerinde bir cevap arayabilir, kimilerine göre festivaller anlamını yitirmiş , kimilerine göre politik arenaya dönüştürülmüş, kimilerine görede dersimlilerin kendisinden kaynaklı bir dağılmanın eşiğine gelinmiş.vs.vs..Yani aslında herkes bir bahanenin peşinde, gelemeyenler belkide 14. yapılan bu etkiniklere hiç katılmayan binlerce Dersimli' nin varlığı sözkonusu. Peki hiç mi vicdani bir sorumluluk taşımadınızda bir kezde, olsa bende katılayım, kendi gözlerimle göreyim, şahit olayım ve sonra düşüncelerimi belirteyim sorumluluğu taşımadınız? Festivali organize edenlere yönelik suçlama veya eleştiri getirmek kolay, lakin bu işleri örgütlemek hersene proğramlamak ise başlı başına bir iş olduğunda o sorumluluğu taşımak ve en azında katılımcı olmak gerekir diye düşünüyoruz.
14. Dersim Kültür festivali bize göre başarılı geçmiştir, hem dil bazında hem panellerin işledikleri konular bazında, hemde sanatçıların festivale kattıkları coşku bazında başarılı geçmiştir, standlar renkliydi,yazarlarımızın standları ve elbette festivale ve dersimli okuyucu kitlesine verdikleri değer bağlamında katılmaları ayrıca değerliydi. Festivalde yapılan panellerin birinde de kurmeşten Hatice Tosun vardı, kendi ana dilinde sunumunu yapması ve Dersimı'in tarihsel gerçeklerini coşkulu bir havayla kitlelere anlatması, her dersimlinin kendi anadiline sahip çıkması yönündeki uyarıları ve kitlenin "jin jiyan azadi" sloganları ile konuşmalarını kesmesi ona destek sunması ayrıcalıklı olarak elbet bizide sevindirmiştir. Bu festivalde Cumartesi Annelerinin 1000.ci buluşma haftasina yer verilmesi ayrica önemliydi..
Gelelim Kurmeş Çadırımıza: Bu sene çadırımızın ve standımızın tüm sorululuğunu sevgili Senem ve Çayan Top ile birlikte YK üyemiz Ayçan Top Erel ile eşi Ali Erel üstlenmişlerdi. Bu kardeşlerimiz canı gönülden tekrar tekrar kurumumuz adına teşekkür ediyoruz, her yönüyle güzel bir hazırlık ve çalışma yürüttüler, çadıra gelen tüm konuklarımıza karşı kurmeşin sevgisini misafir perverliklerini ve dersimi duruşlarını yaşattılar. Bu bağlamda belkide Dersim'in en şanslı kurumlarından biri olduğumuzu söyleyebiliriz.
Festivalleri bir toplumun tanıtıcı öğeleri olarak işlenen etkinlikler olduğunu unutmayalım, kimsenin çelişki yaratmasına gerek yok, saf temiz ve dostluk çerçevesinde gönül yoldaşlığıyla birbirimize yaklaşılmasına, aşk ile yaşatılmasına ihtiyaç vardır. Bu vesileylede özellikle memleketinden uzak yaşayanların birlikteliği ve ilişkilerin süreliliği için festival büyük önem arz etmektedir. Emeği geçen tüm dostlara, festival tertip komitesine kurum olarak teşekkür ediyoruz. Fazlasıyla eksiğiyle, doğrusuyla yanlışıyla bu festivaller bizim..
Kurmeş Der.
30.05.2024