Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

GÜNES ENERJISI

CIHAN

Değerli Köylülerimiz,

Bildiğiniz gibi köyümüzün önemli su ihtiyacı Çerme çeşmesin de ki su ile karşılanmaktadır. Çerme deki su elektrik enerjisi ile köydeki su deposuna pompalanmakta ve şebekelere dağılımı sağlanmaktadır. Ortalama aylık elektrik enerji yaz aylarında 1200 TL varmaktadır. Kış ayların da Kamışlıda getirilen su ile ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Köy heyeti ve Muhtarlığı Çerme çeşmesinde ki elektrik enerjisinin yol açtığı masraflardan kurtulmak için alternatif arayışlar içeresindeler. Bunun tek alternatifi Güneş Enerjisinde ( Fotovoltaik) yaralanmaktır.
Bu konuda bazı girişimler içerisine girildi. İbrahim Yılmaz ın arkadaşları BARIŞ ve CİHAN ın Wiesbaden de Mithra Solar firmaları var. Bu Firma Dersim ve Elazığ da çalışmaktadır. Barış ve Cihan köyümüze gidip, Güneş Enerji sistemi ile Çerme suyunun su deposuna pompalaması için araştırma içerisinde bulunmuşlar. Bunun mümkün olduğunu tespit etmişlerdir. Bana gelip, projenin nasıl uygulanacağını ve projenin maliyeti konusunda bilgi verdiler.
Tasarlanan proje şu şekilde anlattılar.
Çermede ki su motorunun çalışması için 40 Panelle ihtiyaç var. Paneller kurulması için 200 ve 250 m2 bir alana ihtiyaç var. Bu alanda Ortaokul un altında araziye yerleştirmek mümkündür. Panellerin kurulduğu arazi tel örgüleri ile kapatılacak. Köydeki su deposu üç saatlik bir çalışma ile doluna biliniyor. Su deposuna kurulacak şamantra ile su deposunda su eksildiği takdirde otomatikman deponun dolması bağlanılacak. Su deposu dışında ki zaman için üretilen elektrik devlete satılacak.
( bunun yasal zemini varmış) Günde ortalama 3 saat su deposu için çalışan enerji sistemi, günde 10 saat ta ürettiği enerjiyi devlete veya elektrik kurumuna satacaktır.
Bu sistemin maliyeti her şey dâhil 15.000 ile 16.000 EURO civarında olduğunu söylediler.( % 20 bir indirim yaparak kendileri gönüllü olarak katkı sunacakları söylediler) Garanti olarak 10 yıllık olarak bas ettiler.
Anlatımlarına göre, yılda 100 TL ödeyen bir aboneci, bu sistemle 10 TL ödeyeceği anlatıldı. Devlete 1 kilo wat elektrik 13,3 Cent e satılırken, devlete elektrik alınması durumunda kw ta 33 Cent ödenecek. 5 yıl içerisinde yapılan masrafların çıkarılacağı tahmin edilmektedir.

Bunu bilginize sunmak istiyorum. Ben olumlu ve çevre dostu bir proje olarak görüyorum. Kendi aramızda konuşmamız gerekir diye düşünüyorum. Belki içimizde bir veya birkaç hayırsever çıkıp bu projenin gerçekleşmesine katkı sunabilir. Firma sahipleri yapacağımız bir toplantı da daha detaylı bilgi verebileceklerini ifade ettiler. Mehmet Yilmaz  09.09.2014