Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kadınlar 8 Mart'ta grevde

KESK Kadın birimi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylem takvimini açıkladı. KESK Kadın Sekreterliği üyelerinin tutuklu olmasına rağmen, daha önce belirlenen eylem programını hayata geçireceğini açıkladı. Buna göre, KESK'li kadınlar, 8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesi için o gün greve gidecek. 

KESK Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına KESK Kadın Birimi çalışanı Belgüzar Sazak, Eğitim Sen Kadın Sekreteri Sakine Yılmaz ve diğer birim çalışanları katıldı. 

Sazak, yaptığı açıklamada, ilk 8 Mart kutlamalarının üzerinden 100 yılı aşkın zaman geçtiğini hatırlattı. Sazak, "Buna karşın, biz kadınlar açısından toplumsal konumumuzdan, çalışma koşullarımıza, yaşama hakkından eğitim hakkımıza kadar birçok alanda baskı ve kısıtlamalar devam etmektedir" dedi. 

Belgüzar Sazak, kamu emekçisi kadınların, kamu hizmetlerinin özelleştirildiği, esnek-kuralsız, güvencesiz, performansa dayalı çalışmanın yaygınlaştığı bir ortamda, torba yasa, SSGSS ve KHK'lar ile düşük ücretle çalışmaya zorlandığı ve işsizliğe mahkum edilmek istendiğini belirtti.AKP'nin piyasacı ve muhafazakar politikalarının kadınları toplumsal yaşamdan dışlayarak eve hapsetmeyi hedeflediğini kaydeden Sazak, AKP hükümeti döneminde kadın cinayetlerinin arttığına da dikkat çekti. 

Savaş politikalarına da değinen Sazak, "Ülkede ve Ortadoğu'da yürütülen savaş ve silahlanma politikaları kadınlara kan, gözyaşı, acı, tecavüz, göç olarak yansımaktadır. Ülkemizde 30 yıldır süren çatışmalı dönemin en fazla mağdur olan kesimi çocuklarını, eşlerini bu savaşa kurban veren, ana dilini konuşamayan, kültürünü yaşayamayan kadınlar oluşturmaktadır. Savaş kadınları yoksullaştırmakta, şiddeti arttırmaktadır" diye konuştu. 

Sazak, KESK'e yönelik baskılara dikkat çekerken, "Baskı ve yıldırma politikalarının hedefinde, tek tip sendika yasasına karşı KESK'in yürüttüğü mücadele gelmektedir" dedi. Sazak, 13 Şubat'ta gözaltına alınan KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, KESK eski Kadın Sekreteri Songül Morsümbül, SES Merkez Kadın Sekreteri Bedriye Yorgun ve Tüm Bel Sen Merkez Kadın Sekreteri Güler Elveren'in tutuklandığını hatırlattı. 

Sazak, şöyle devam etti: "Tutuklamaların altında 28-29 Ocak 2012 tarihinde KESK Kadın Meclisi'nin kadınları 8 Mart birlik mücadele ve dayanışma gününde AKP dayatmalarına, savaş politikalarına ve oldubittilerine karşı duruşa çağırdığı kararlar gelmektedir. 
Bunların başında da 8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesi için hizmet üretmeyerek alanlara çıkma kararımız gelmektedir. Kadın Meclisimiz; 8 Mart'ın tatil ilan edilmesi talebinin ısrarlı takipçisi olacağını ve 8 Mart resmi tatil ilan edilene kadar mücadele etme kararlılığındadır." 

Sazak, KESK Kadın Sekreterliği'nin hazırladığı eylem programının tüm engellemelere rağmen hayata geçirileceğini bildirdi. 

Eylem takvim 
Sazak'ın açıkladığı eylem takvimi şöyle: 
-KESK'li kadınlar, 8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesi ve tutuklu KESK'lilerin serbest bırakılması taleplerini iletmek üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, CHP ve BDP'den grup başkan vekili kadın milletvekilleri ile görüşecek. Bakan Fatma Şahin'den görüşme talebine henüz bir yanıt gelmedi. 

-29 Şubat Çarşamba günü tüm illerde "8 Mart Resmi Tatil İlan Edilsin" talebiyle basın açıklamaları yapılacak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile kadın milletvekillerine faks ve mail gönderilecek.

-2 Mart Cuma günü "kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ve tutuklamalara" karşı meşaleli yürüyüşler ve basın açıklamaları yapılacak. Aynı gün KESK'li kadın tutuklulara kart gönderilecek. 

-6 Mart Salı günü cezaevlerindeki KESK'li kadın tutuklularla dayanışma amacıyla cezaevleri önünde basın açıklamaları yapılacak. 
-8 Mart Perşembe günü resmi tatil talebini hayata geçirmek için hizmet üretmeyerek sokaklara çıkacaklar. 

-10 Mart Cumartesi günü İzmir'de direnişte olan Billur Tuz işçileri ziyaret edilecek. 

Sazak, "Biz kadınlar dünyadaki işlerin yüzde 90'ını yapan ancak gelirlerin yalnızca yüzde 10'una sahip olanlar, hayatın her alanında ayrımcılığa uğrayanlar olarak; gelir adaletsizliğine, savaşa, baskı ve tutuklamalara, kadın cinayetlerine karşı tüm kadınları 8 Mart'ta bizimle beraber evde ve işyerlerinde hizmet üretmemeye çağırıyoruz" dedi. 

Kaynak:Etha