Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Halkların baharından kadın baharına

Batı Kürdistan'da Kürt halkının 6 merkezde yönetimi devralması ardından gözler buraya çevrildi. Devrim sürecinde Batı Kürdistan'da özgürlük talebiyle   yapılan kitlesel gösterilere kadınlar öncülük etti. Buradaki kadın örgütü Yekîtîya Star birçok kentte onbinlerle sokaklara çıktı.

Batı Kürdistan'da Kürt halkını temsil eden Kürt Yüksek Konseyi Üyesi ve Batı Kürdistan Halk Meclisi'nin(MGRK) kadın üyelerinden İlham Ahmed, buradaki kadın mücadelesi ve demokratik özerklik sürecinde kadının rolünü değerlendirdi. Kürt kadınının 25 yıldır kesintisiz mücadele verdiğine dikkat çeken İlham Ahmed, devam eden devrim sürecinde de kadınların aktif yer aldığını vurguladı. Ahmed, ''Kürt ve Ortadoğu kadınları olarak kadın baharını yaratmamız mümkün, kadın toplumsal devrim ile birlikte kendi devrimini de yaratabilir'' diye konuştu.

25 yıllık kesintisiz mücadele
Aynı zamanda Batı Kürdistan Halk Meclisi Eşbaşkanı olan İlham Ahmed, 25 yıl kesintisiz sürdürülen kadın özgürlük mücadelesinde, kadının özgürlüğünü toplumun özgürlüğü ile iç içe ele aldıklarını  belirtti. Ahmed, ''Her kent ve yerleşim biriminde kadın komitelerimiz vardı. Batı Kürdistan'da kadın tecrübe sahibi, ideolojik ve örgütlülük düzeyi var. Kadınlar yıllardır özgürlük hareketi içerisinde en ön saflarda yer aldı, kendi kararlarını kendileri aldı'' dedi.
Kadının örgütlü mücadelesinin Suriye rejimi tarafından bir tehdit olarak görüldüğünü belirten Ahmed, son on yılda genel olarak Kürt Hareketi'ne uygulanan tasfiye girişimlerinin Batı Kürdistan'daki kadın mücadelesini de hedef aldığına dikkat çekiyor. Bu konuda Suriye rejimi ile Türkiye devletinin işbirliğine işaret eden Ahmed, özellikle Türkiye ve Suriye devleti arasında 20 Ekim 1998'de Kürt Özgürlük Hareketi'ne karşı imzalanan Adana Anlaşması'nın kadın mücadelesini de olumsuz etkilediğini vurguluyor. Ahmed ayrıca, kadın aktivistlerin tutuklanması, kadınlara yönelik devlet eliyle gelişen saldırılar ve mücadelede yaşamını yitirenlerin, yine gerilla ailelerine yönelik baskının da bu uygulamanın bir parçası olarak devreye konulduğuna dikkat çekiyor. 

Yekîtiya Star ile devrime hazırlık
Ahmed, 2011 yılında 29-30 Temmuz arasında Batı Kürdistan'ın Efrîn kentinde gerçekleştirilen Yekîtîya Star'ın 4. Kadın Kongresi'nin de devrim sürecine hazırlanan Kürt kadını için önemli olduğunu kaydetti. Ahmed, 'Kadın Mücadelesini Yükseltelim, Demokratik Özerkliği İnşa Edelim' sloganıyla yapılan kongrede, buradaki kadının geleceğe yönelik hedeflerinin belirlendiğini ve buna denk olarak sürece hazırlanan kadınların özerkliğin inşasında aktif rol üstlendiğini dile getirdi. Ahmed, kongre çalışmalarını şöyle özetledi: ''Kongrede yeni tüzük belirlenerek, bu çerçevede değişime gidildi, Yekîtîya Star'ın sembolü değiştirildi, çalışma ve örgütlenmeye ilişkin yeni kararlar alındı. Batı Kürdistan Kadın Grubu'nun (KJRK) kuruluşu ilan edildi. Toplumun her kesiminde kadının aktif rol oynaması ve tüm toplumun örgütlenmesi için kararlar aldık. 'Kadın Demokratik Özerkliğ'e öncülük edecek' kararlılığına ulaştık. Bu da kongre çalışmalarımız için yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Kongrede alınan bir diğer önemli karar da kadın meclislerinin yaygınlaştırılması. Kongre sonunda 31 kadının yer aldığı bir yönetim belirlendi. Başta Arap ve Kürt kadınları olmak üzere, tüm kadınlara örgütlenme ve birliğimizi geliştirmemiz için çağrı yapıldı. Bu devrim sürecinin tarihi bir fırsat olduğunu ve hiçbir biçimde ertelenemeyeceğini biliyorduk. Bu sorumlulukla yol aldık.''

Özerklik inşasına aktif katılım

İlham Ahmed, demokratik özerkliği inşa ettikleri bu süreçte kadın örgütlenme çalışmalarının yaygınlaştırılarak hız kazandığını belirtti. Ahmed, bu çerçevede Kadın Meclisi'ndeki pratik çalışmaların güçlü bir biçimde yürütüldüğüne vurgu yaparak, güvenlik, ekonomi, sağlık, hukuk gibi birçok alanda komisyonların oluşturulduğunu ve eğitim çalışmalarının da en üst düzeyde yürütüldüğünü dile getirdi. Ahmed, bu çalışmaları şöyle anlattı: ''Her alanda oluşturduğumuz Kadın Meclisi çalışmalarında güçlü sonuçlar alındı. Hukuk alanında da çalışmalar var. Adalet Divanı oluşturuldu ve burada ortaya çıkan aile sorunlarına da çözüm bulunuyor. Yine çatışmalar ve Suriye'de yaşanan kriz Batı Kürdistan'da ekonomik sorunların her geçen gün artmasına neden oluyor. Bunun çözümüne ilişkin de çalışmalarımız var.'' 

Güvenlik de kadınlarda
İlham Ahmed, bu çalışmaların sadece Kürt kadınları ile değil, diğer etnik kesimlerden kadınların da katılımıyla yürütüldüğüne dikkat çekerek, Arap ve Süryani kadınların da çalışmalara aktif katıldığını ifade etti. Ahmed, ''Etnik kökeni farklı kesimlerden kadınların da renkleri ve özgünlükleri ile mecliste yer almalarını istiyoruz'' dedi.
İlham Ahmed, güvenlik sorununa ilişkin de şunları ifade etti: ''Batı Kürdistan'da halkın yönetimi devraldığına yönelik ilk görüntülerde kadınların bulunması dış kamuoyunda bazı kesimleri şaşırttı. Kadının oynadığı rol, Kürt kadınının yıllardır yürüttüğü mücadele ve örgütlenme düzeyinin bir sonucu. Kürt kadını toplumdaki birçok ezberi bozuyor ve topluma gelişimi dayatıyor. Kadının toplumun her alanında yer almasını hedefliyoruz ve elbet de güvenlik de bunun bir parçası. Savunma birimlerinde kadınlar yer alıyor, kontrol noktalarında kadınlar da var. Askeri, siyasi, kültürel, ekonomik tüm alanlarda kadın yer almalı ve söz sahibi olmalı.''

 

Kota ve meclisler özgürlük garantisi
'Arap baharı' ardından Arap kadınların siyaset alanı dışında tutulduğuna dikkat çeken İlham Ahmed, Kürt kadınının haklarının garanti altına alınmasına yönelik yoğun tartışma yürüttüklerini söyledi. Bunun en büyük garantisinin de, oluşturulan özgün kadın meclisleri olduğunu belirten Ahmed, şu an ortaya konulan örgütlenme ile üst meclis oluşturulması için çalıştıklarını kaydetti. Kadının karar organlarında söz sahibi olması için de şu an uygulanan en önemli tedbir, ilke olarak her alanda uygulamaya konulan yüzde 40 cins kotası. 

Halkların baharından kadın baharına
Ahmed, Kürt halkının özgürlüğü ve hakları için ulusal birliğin geliştirilmesini de önemli buluyor. Bu konuda Kürdistan'ın dört bir yanında Kürt kadınının örgütlenerek öncülük rolü oynaması gerektiğine işaret eden Ahmed, Kürt Yüksek Konseyi'nde yer alan kadınlar olarak da ulusal birliğinin geliştirilmesi için önümüzdeki süreçte girişimlerde bulunacaklarını kaydetti. Ahmed, ayrıca halkların baharı ile birlikte kadın baharının da gelişmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Bu süreçte sık sık 'halkların baharı' deyimini kullanıyoruz ama bu bahar neden 'kadınların baharı' da olmasın? Tüm Kürt kadınları ve Ortadoğu kadınları olarak kadın baharını yaratmamız mümkün. Kadın toplumsal devrim ile birlikte kendi devrimini de elbette yaratabilir'' dedi.

DENGİR GÜNEŞ / HABER MERKEZİ