Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Sanatçılar operasyonlara karşı Dersim'ye gidiyor

 Artan operasyonlara karşı barış çağrısı yapmak için aydın, sanatçılar, insan hakları savunucuları ve emek örgütleri temsilcileri, 4-5 Haziran'da Dersim'e gitmeye hazırlanıyor. Sanatçı ve aydınlar, 'Binlerce kişi bu topraklarda öldü. Başka ölümler olmasın. Yaşam hakkı kutsaldır' çağrısında bulunarak, yürüyecek.

Bölgede süren operasyonlara karşı barış sesini yükseltmek için aydın, sanatçılar, insan hakları savunucuları ve emek örgütlerinin temsilcileri 4-5 Haziran'da Dersim'e gitmeye hazırlanıyor. Aralarında Ferhat Tunç, Suavi, Hasan Sağlam, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Gazeteci Ertuğrul Kürkçü, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın da bulunduğu aydın, sanatçı ve meslek örgütü temsilcileri 4 Haziran'da Dersim'de olacak ve 5 Haziran'da barış yürüyüşü gerçekleştirecek. Dersim'e aydın ve sanatçı çıkarmasına Ankara ve İzmir'den katılımların olacağı bildirilirken, isimlerin hala netleştirilmediği öğrenildi. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan barış gönüllüsü sanatçı ve aydınlar, 90 yıllık cumhuriyet tarihiyle yaşıt Kürt sorununun demokratik tarzda çözümüne ilişkin tartışmaların yaşandığı, sorunun akli çerçevede masaya yatırılmasına dair umutların belirdiği kısa bir soluklanmanın sonrasında beklentiyi berhava eden, tetiklerin yeniden çekildiği belirtildi.

Her gün, peş peşe dağlardan ölüm haberleri gelmeye, asker ve gerilla cenazeleri haber başlıklarına taşınmaya başlandığına dikkat çekilen açıklamada, 'Geçen on yıllarda muazzam maddi ve manevi kayıplara, yüz bine varan insanın ölümüne, sayısız aile ocağına düşürülen acı ve parçalanmalara yol açan çatışmalar hız kazandı yine. İşte yine karakol baskınları, yeniden operasyonlar, yeniden hava bombardımanları, yeniden kan ve şiddeti tırmandırmaya dönük bir söylem. Yaşanmış onca trajedi, onca maddi manevi kayıplarla çözülemeyen sorun daha büyük can kayıplarıyla, maddi yıkımlarla da çözülmeyeceği, berhavaya giden yılların deneyimiyle sabit! Hiç kuşkusuz, analar yeterince ağlatıldı! Dağlar yeterince bombalandı, Hanelere ziyadesince acılar, yıkımlar pay edildi! Ziyadesince cenazeler taşındı! Aynı dağ aynı yerinden tekrarla bombalandı. Eski yangınların külünden filiz veren orman yeniden, yeniden yakıldı! Ormanın yabanılları kurdu kuşuyla bitimsiz yangınlardan payını aldı. Çocuklar, anneler, babalar, kardeşler, yavuklular ziyadesince acılar çekti. Dağlarımızın daha da bombalanmasına, ormanlarımızın yeniden yakılmasına; fosforlu bombalarla topraklarımızın zehirlenmesine tahammülümüz yok.Hakkâri'den Edirne'ye hiçbir eve yeni bir cenaze taşınmasına anlam verecek akla uygun bir gerekçe yok!' denildi.

'Yaşama hakkı kutsal bir haktır' denilen açıklamada, 'Silahların gölgesini hayatlarımızdan çekilmesini istiyoruz! Şiddetin şiddet doğurduğu, silahın silahla karşılık bulduğu bitimsiz bir trajedinin sırasını bekleyen kurbanları olmak istemiyoruz! Bu inançla ölüme karşı yaşam hakkını savunmak için emek örgütleri temsilcileri, insan hakları aktivistleri, sanatçı ve aydınlar olarak 4-5 Haziran'da Dersim'deyiz. Hatırlanmalı ki Dersim'de on binlerce kez öldük, bundandır orada ve ülkenin herhangi bir kıyısında bir tek insanın ecelsiz ölümünü istemiyoruz' dedi.

DERSİM-DİHA