Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersim’deki toplu mezarlar için Meclis’e başvuru

Avukat Cihan Söylemez, Dersim katliamında ölenlerin gömüldüğü toplu mezarların açılması istemiyle TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurdu. Komisyon dilekçeyi işleme koydu.
Meclis’te, “Toplu Mezarlar Araştırma Komisyonu” kurulmasını ve Genelkurmay Başkanlığı’nın arşivlerinin açılmasını isteyen Söylemez, dilekçesinde Erzincan Dersim sınırı arasındaki Zini Gediği adlı mevkide toprağın aşınması nedeniyle ortaya çıkan kemiklerin fotoğraflarını da koydu.
Dilekçe Komisyonu Başkanlığı, Dersim katliamına ilişkin davaların da avukatlığını yapan Söylemez’in, 21 Aralık 2011’de gönderdiği dilekçeyi 27 Aralık’ta işleme koyarak değerlendirmeye aldı.
“1937-1938 Dersim Katliamı ve Sürgünü” başlığıyla kaleme alınan dilekçede şu ifadeler yer aldı: “Bugün hayatta olan bir çok insanın annesi, babası, kardeşi ve diğer pek çok yakınları 1937-1938 yıllarında gerçekleştirilen askeri harekatlarda katledildikten sonra toplu şekillerde gömülmüşlerdi. Bugün bu toplu mezarların olduğu yerler, katliamın mağduru ve şahidi olan insanlar tarafından bilinmekte ve açılmayı beklemektedirler. Erzincan Dersim sınırı arasındaki Zini Gediği adlı mevkide 1938 yılı Ağustos’unda öldürülen 95 sivil insanın toplu mezarın açılması, DNA incelemesi yapılarak naaşların 73 yıl sonra hiç değilse ailelerine iade edilmesi için yapmış olduğumuz müracaatlardan savcılık makamları nezdinde ne yazık ki olumlu bir yanıt alamadık.
Toplu mezarların açılması konusunda mevzuatta zaman aşımına ilişkin hiçbir engel bulunmamaktadır. Dersim’in bir çok yerindeki toplu mezarların açılması için ‘Toplu Mezarlara İlişkin Bir Araştırma Komisyonu’ kurulmasını ve Adalet Bakanlığı’nın bu konuda girişimlerde bulunarak, 73 yıldır süren toplu mezar utancını sona erdirmesini temenni ediyoruz. Genelkurmay’ın arşivlerinin açılması konusunda da Meclis tarafından bir Araştırma Komisyonu kurulması gerektiği düşüncesindeyiz.’’

ANF