Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

‎8 Mart mitingi Dersim'de

Dersim’de kadın örgütleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü mitingle karşıladı. Alanlara çıkan yüzlerce kadın 'jin jiyan azadi', 'yaşasın 8 Mart' sloganlarını haykırdı. Coşkulu geçen miting çekilen halaylarla sonra erdi.

Dersim’de bir araya gelen ESP/Sosyalist Kadın Meclisi, DÖKH, Yeni Demokrat Kadın, Demokratik Kadın Hareketi, Yenigün Kadın Derneği 8 Mart'ı mitingle karşıladı. Yer Altı Çarşısı üzerinde toplanan yüzlerce kadın sık sık “Jin jiyan azadi”, “Yaşasın 8 Mart” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla coşkulu bir şekilde alanları doldurdu. Mitingte, Dersim Belediye başkanı Edibe Şahin, BDP milletvekili Aysel Tuğluk ve SKM adına Hevin Cümsen birer konuşma yaptı. 

BDP milletvekili Aysel Tuğluk, konuşmasında Dersim tarihinde kadınların rolüne dikkat çekerek, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması barışın gelmesi için kadınların özgürleşmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’de Kürt halkına top yekun savaş açan AKP Hükümetinin Kürt halkı ve kadınlarını yıldıramayacağını ve barışın öncülerinin Kürt kadınları olacağını ifade etti. 

Mitingde SKM adına konuşma yapan Hevin Cümsen, kadınları, 'namus' cinayetlerine ve erkek egemen sisteme karşı alanlara direnişe davet etti. Cümsen şöyle devam etti: “Sizleri Yasemin’in, Rezan’ın, Zilan’ın, Munzurun, Diclenin, ve baharın coşkusuyla dağlarımızda açan kardelenlerin direngenliğiyle selamlıyorum. İsyanlarla, grevlerle, katliamlarla geçen bir yılı geride bırakarak 8 Mart’a yürüyoruz. Artık köle olmak istemediğimiz için erkek egemen zihniyet tarafından her gün 5 kadın katlediliyor. Ama kadınlarımız bu katliamlara boyun eğmiyor. Sömürgeci erkek egemen sistemin inkar ve imha politikalarına karşı Edi Bese diyoruz. Sokakları terk etmiyoruz” dedi. 

Van depremi ve Roboski katliamını yaşayan kadınlara değinen Cümsen; “Depremde evleri başına yıkılan kadınlarımızın, Roboski'de yürekleri yangın yerine dönen Botanlı kadınlarımızın direngenliklerini selamlıyoruz. Güçlüyüz çünkü artık cins bilincimizi kuşandık. Hesap soruyoruz çünkü artık kaybedecek hiç bir şeyimiz yok. Cins bilincimizle kadın devrimimizle sadece alanları değil, artık kürsüleri de işgal ediyoruz siyasetin merkezine yürüyoruz” diye konuştu. 

Miting, yerel sanatçılar ve çocuk korosunun sahne almasının ardından halaylarla sona erdi.