Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Pertek ilçesi cazibe merkezi oluyor

Keban Baraj Gölü kıyısındaki Pertek İlçesi'nde yatırımlar sürüyor. Termal otel ve turizm tesisisin ardından, ilçede 18 kişinin istiham edildiği günlük 4 ton süt işleme kapasitesi olan süt ürünleri tesisleri kuruldu. Pertek'te ayrıca üzüm, dut ve keçiboynuzu pekmezi gibi ürünleri üreten şimdilik 7 kişinin çalıştığı fabrika da faaliyetlerini sürdürüyor.
Tunceli'nin Keban Baraj Gölü kıyısında bulunan ve zaman zaman terör olaylarıyla anılan 6 bin 900 nüfuslu Pertek İlçesi, son yıllarda yapılan yatırımlarla dikkat çekiyor. Geçen yıl göl kıyısına açılan termal otel ve turistik tesislerin ardından Pertekli işadamı Enver Doğan, ilçedeki yaklaşık 30 bin olan küçükbaş hayvan potansiyelini gözönüne alarak günlük 4 ton süt işleme kapasitesi olan süt ürünleri tesisi kurup, 18 kişiye istihdam sağladı.
Bölge insanının en büyük geçim kaynağının hayvancılık olduğunu belirten Doğan, fabrikasının temelini 2010 yılında attıklarını kaydederek şunları söyledi:
"Kısa sürede tesisi bitirip makineleri de temin ettikten sonra hemen üretime başladık. İlçemizde de yoğunlukla hayvancılık yapıldığı için bu tesisi kurmaya karar verdik. Biz fabrikamızda ürettiğimiz bütün süt ürünlerinin hammaddesi olan sütü Pertek ve Tunceli bölgesindeki üreticiden alıyoruz. Hem üretici kazanıyor, hem de tesisimizde çalışan gençler, iş sahibi oluyor. Şu an günlük 4 ton süt temin edebiliyoruz ve 4 ton süt kapasitesi ile çalışıyoruz." 
'TALEPLERİ KARŞILAYAMIYORUZ'
Ürünlerin pazarlanmasında hiçbir sorun yaşamadıklarını, aksine gelen talepleri karşılamakta yetersiz kaldıklarını ifade eden Doğan, şöyle devam etti:
"Tesisimizdeki makineler, Türkiye'de kullanılan en son teknoloji. Ancak süt konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Daha fazla süt temin etsek, daha fazla üretim yapabiliriz. Yakın zamanda köylümüze inek temin ederek süt üretimini arttırmayı planlıyoruz. Bu konuda çeşitli projelerimiz var. Özellikle Tunceli ve ilçelerinde ve yakın komşumuz olan Elazığ'da, bizim ürünlerimize büyük talep var. Kapasitemizi önümüzdeki günlerde arttırırsak, daha geniş bölgelere pazarlayabiliriz. Özellikle İstanbul'dan bize büyük bir talep var ancak süt kapasitesi nedeniyle İstanbul pazarına bir iki yıl içinde ancak açılabiliriz. Biz ilk üretime başladığımızda talebin çok olacağını düşünüyorduk. Ancak bu kadar fazla olacağını da düşünemedik. Şu an çok fazla talep var. Tüketici ürünlerimizin tadını çok beğeniyor. Ürünlerimizin tamamı pastörize edilerek hazınlanmaktadır. Bir örnek vermek gerekirse örgü ve tulum peyniri bölgede tamamen çiğ sütten yapılıyor, ama biz bu peynirleri daha sağlıklı ve kaliteli üretmek için pastörize sütten üretiyoruz ve çok yoğun bir talep alıyoruz."
PEKMEZ FABRİKASI ÜRÜNLERİ DE YOK SATIYOR
Pertek'teki bir diğer yatırım ise üzüm, dut ve keçiboynuzu pekmezi gibi ürünleri üreten şimdilik 7 kişinin çalıştığı fabrika. Fabrikada üretilelen organik meyve ve sebzelerden üretilen pekmezler şimdiden, İstanbul, Ankara ve izmir gibi büyük şehirlerdeki tanınmış marketlerde satılmaya başlandı. Fabrikanın Pazarlama Müdürü Atakan Naci, yıllık 120 ton dut ve üzüm işleyerek pekmez üretimi yaptıklarını ifade ederek şu bilgileri verdi:
"Bulabildiğimiz kadarıyla keçi boynuzu pekmezi üretebiliyoruz. Ürünlerimiz Türkiye'nin tanınmış büyük marketlerinde ve yok satıyor. Bu yıl kapasitemizi daha da arttırmak istiyoruz. Bu nedenle çiftçiden daha fazla ürün talep edeceğiz. Fabrikamızda son teknoloji makinalar kullanılıyor ve katkı maddesi koymadan üretim yapıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde yeni çeşitlerle kapasitemizi arttırmayı hedefliyoruz. Fabrikamızda şimdilik 7 kişi çalışıyor. Kapasite arttırımına giderek çalışan sayısını da arttırmayı hedefliyoruz."

Ferit DEMİR / TUNCELİ, (DHA)