Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kurmeşte Coşkulu Şenlik

 DERSİM- 6. Kurmeş şenliği bu yıl Munzur özgür akacak sloganıyla Dersim’in Pertek ilçesine bağlı Kurmeş köyünde 3 Ağostos’ta coşkuyla başladı. Almanyada kurulu olan Kürmeşliler Derneği her yıl geleneksel olarak yaptığı şölenin 6.’sını  bu yıl Kurmeş köyünde gerçekleştiriyorlar. İki gün süren şölen paneller film gösterimleri ve konserlerle devam edecek. İlk günkü program mezarlık  ziyaretiyle başladı. Köyün çevre sorunları üzerine yapılan panelle devam etti. Haydar Ber’in modernatörlüğünde yapılan panele katılım daha çok köylü kadınlar oldu. Karşılıklı tartışmalarla süren panel daha çok köyün su ve temizlik sorunları üzerinde yürütüldü.

Akşam programı akşam 19.00 sıralarında başladı. Devrim ve demokrasi şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan programa Dersim Belediye başkanı Edibe Şahin, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, BDP Dersim il başkanı Şerafettin Halis, İstanbul Pertekliler dernek başkanı Nihat Öz, BDP Pertek ve Hozat ilçe yöneticileri, Emep Pertek İlçe başkanı, AKP Pertek ilçe başkanı ile Dersimde İklim Gazetesi sahibi Ergüder Öner, Almanya Sosyal Demokrat Partisi NR.Westwalya eyalet başkanı, çevre köylerin muhtarları ve binlerce insan katıldı.


Açılışı köy muhtarı Şerif  Kurt yaptı. Almanya Kurmeşliler Derneği başkanı Ayfer Ber halkı Türkçe Kürtçe ve Almanca selamlayıp uzun bir konuşma yaptı. Ber konuşmasında:  “6. Kurmeş şenliğinde dostlarımızla bir arada olmanın onurunu yaşıyorum. Bu organizasyonda emeği geçen başta dernek yönetim kurulu üyelerimize dostlarımıza sponsorlarımıza, bizleri yalnız bırakmayan belediye başkanlarımıza, siyasi parti temsilcilerine ve bütün katılımcı dostlarımıza teşekkür ediyorum”, dedi. Konuşmasında Dersim’de yaşanan soykırıma, barajlara değinen Ber şöyle devam etti: “Geçmişle hesaplaşmak, yüzleşmek geleceğe Barış ve huzur içinde şekil vermektir. Türkiye, tarihi ile yüzleşilmesi gereken katliamlar ve yıkımlarla doludur. İnsan hak ve özgürlüklerinin yolu ancak ve ancak temiz, özgür bir toplumu yaratmaktan geçer. İçinde geçtiğimiz süreç 12 Eylülle Dersimle, yüzleşen bir devletin Sivas’ta 35 insanımızı katleden asıl sorumlularını bulmadan ve insanlığa karşı bir suçu zaman aşımına uğratması, Uludere Roboski’de çoğu çocuk 34 kişiyi uçaklarla bombalayarak katlederek, direk yerine kürtaj yasağıyla aynı görmesi bizleri endişelendirmektedir.

Devletin soykırım kurbanlarından gereği gibi özür dilemesi gerekir. “ Literatürde yeri varsa Dersim halkında özür diliyorum diyen başbakan Erdoğan’ın özrünün gereklerini yerine getirmesi gerekir. Başbakanın söylemi ve soykırımı kabul etmesi önemlidir, bunun gereğini yerine getirmesini bekliyoruz. Devletin soykırım mağdurlarına vermek istediği tazminata Dersim halkının ihtiyacı yoktur. Dersim’de katledilen yüz bine yakın halkımızın kanı parayla satın alınamayacaktır. Yaşadığımız bu acıların evlatları olarak bir daha Dersim 37-38’lerin Sivasların, Maraşların, Gazilerin, Cezaevi katliamlarının ve Roboskilerin yaşanılmaması için Dersim davasını uluslar arası arenaya taşıyacağız.

Halen yakılıp yıkılan, insansızlaştırılmaya çalışılan, baskı ve sömürüyü kemiklerimize kadar yaşayan bir halkız. Ormanlarımız yakılıyor, dağlarımız her gün bombalanıyor. Munzur’umuz, alabalıklarımız, kutsal mekanlarımız, doğamız tahrip ediliyor. Yapılmak istenilen barajlar ve HES’lerle var olan onlarca köy ve araziler sular altında bırakılarak insanlarımızı evlerinde yurtlarında edilmek isteniliyor. Nbir çeşit sürgün hali olarak gördüğümüz bu uygulamaları tıpkı Dersim 37-38 de yapılan soykırımın devamı olarak bakıp değerlendirmek gerekir” dedi.
BDP il başkanı Şerafettin Halis,  Dersim belediye başkanı Edibe Şahin, Pertek belediye başkanı Kenan Çetin, Hozat belediye başkanı Cevdet Konak, İstanbul Pertekliler dernek başkanı Nihat Öz halkı selamlayan kısa konuşmalar yaptılar. Kurmeşli Ayşe ile başlayan müzik programı Malatya’da çalışmalarını yürüten Sahajya Yoga Müzik grubu, yoğa müziği çalarak geceye renk kattılar. Şengül Pak’ın söylediği Zazaca ezgiler ile eğlenen halk, Şehmuz Rojhelat’ın standap gösterisi ile gülmekte kırıldı.

Sahneye çıkan Ferhat Tunç sahnede söylediği ağıtlarla duygulu anların yaşamasına neden oldu ancak daha sonra söylediği türkülerle kitleyi coşturdu. Binlerce kişinin katıldığı köy meydanında ki şölende Ferhat Tunç uzun bir konuşma yaptı. Halkın dikkatle dinlediği konuşmasında Tunç ilk önce Malatya Sürgü2deki olaya değinerek:
“ Olayı duyduğumuzda Sevgili Sebahat Tuncel ile atlayıp oraya gittik. Yaşanan durum gerçektende çok vahim. Karşımızda AKP yok, devletleşen AKP var. AKP ve CHP bizler- yani Kürtler ve Aleviler- sözkonusu olduğumuzda hep aynı tavrı gösteriyorlar. Cumhuriyetin kuruluşuyla başlayan Türk İslam zihniyeti bizleri yok saymıştır ve halen yok saymaya devam ediyor. Koçgiri, Şeyh Sait, Dersim 37-38’de katliamlar yapmışlardır. Ecdadımızın trajedisine sahip çıkmıyorsak, ondan doğru ders çıkarmıyorsak, asıl sorun bizlerdendir. Buradan şunu söylüyorum bu devlet eğer yaptığı soykırımdan ötürü bizlerden özür dilemiyorsa bu devlet bizi devletimiz değildir. Ormanları terörist ilan edip yakan zihniyet bizim devletimizin zihniyeti olamaz. Bu topraklar kutsaldır. Barajlarla bizim kutsallarımıza saldırı yapılıyor.

Malatya 3. Ağır Ceza mahkemesi Dersimlileri yargılamak için kurulmuş bir mahkemedir. İsteniliyor ki hiç kimse sesini çıkarmasın. Bana yaptığım bütün konuşmalardan dolayı dava açılıyor ve en son Denizleri, Mahirleri, İboları ve Mazlum doğanları andığımız için ceza verdiler. Değil iki yıl, yirmi yılda ceza verseler susmayacağım” dedi.
Şenliğin birinci günü Zelemele’nin söylediği türkülerle sona erdi.

 

 

 

 

Erdoğan Zamur

kaynak-Amed News Agency