Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

ROBOSKİLİLER DİRENEN İNSANLIĞIN ÇIĞLIĞIDIR.

Cumhuriyet tarihinin en kanlı soykırımı olan Dersim’in çocukları olarak yüreğimiz hala kanıyor. Dünyanın neresinde bir vahşet yaşansa, ilk gözyaşı yüreğimize damlar.
Dersim soykırımının üzerinden 74 yıl geçtiğinde, bir gece karanlığında haber bültenlerine düşen bir kara haber yeniden kanattı yaralarımızı.
Roboski’ye düşen ateş ile katledilen 34 özge can insanlığın kara sayfasına yazılırken Dersim gibi bir zulmü yaşamış toprakların çocukları olarak Roboski’deki canlarımızın, kardeşlerimizin acılarını fazlasıyla hissettik.
Roboski’ye düşen ateş, bu coğrafyanın vicdanını yaralamıştır. İnsanlığın var olmasının yegâne şartı vicdanlı olmak ,acıları paylaşmak, yaraları sarabilmektir.
Hükümet aradan bir yıl geçmesine rağmen bu katliamda sorumluluğu olan, emri veren uygulayanlar hakkında hiçbir şey yapmamıştır. Başbakan tuhaf bir oyalama içerisinde. Israrla Roboski’nin üstündeki perdeyi kaldırmıyor.
Biz bu tutumu cumhuriyet dönemi boyunca Kürtlere, Alevilere, azınlıklara ve muhaliflere karşı uygulanan katliamlardan biliyoruz. Özel harp operasyonu olan 6-7 Eylül olaylarından, Koçgiri, Dersim, Zilan direnişlerine, Beyazıt, 1 Mayıs, Diyarbakır Zindanı, Roboski, Lice, Cizre hangi karanlık eylemi aydınlattılar ki.
Umutlu değiliz zira karanlığın efendilerinin aydınlığı sevmediğini iyi biliyoruz. O yüzdende Roboski’nin faillerinin hükümetçe açıklanmayacağını iyi biliyoruz, ama Roboski’nin katilleri bizim için nettir. Roboski’nin emrini veren generallere madalya verenler iyi bilmelidir ki, gerçeğin üstünü ne kadar örtseniz de katilleri gizleyemezsiniz çünkü emri verenlere madalya takanlar la suç ortağıdır.
Bugün Roboskili kardeşlerimizin acılarını paylaşmak, dayanışmak için buradayız. Biz Dersimliler çokça acılar çekmiş, 38 soykırımının mağdurları olarak kendimizi Roboskili kardeşlerimizden farklı görmüyoruz.
Yine buradan haykırmak istiyoruz ki Roboskili canlarımızın onurlu duruşları, baş eğmez tutumları tüm karanlıkları aydınlatacak kudrettedir.
Roboskililer bu coğrafyanın direniş manifestosunda yeni bir sayfadır. Roboski katliamın sorumluları halkın bu onurlu duruşları karşısında diz çökeceklerdir, buna inanıyoruz.
Biliyoruz ki Roboski’ye sahip çıkmak yeni zulümlere karşı çıkmaktır. Roboski’de olmak yeni Dersimlere karşı çıkmaktır.
Roboskide kaybettiğimiz canlarımızı, kardeşlerimizi bir kez daha anarken, Roboskili analarımızın, kardeşlerimizin direnişini selamlıyoruz.
Tüm duyarlı insanlığı, tüm vicdanlı yürekleri Roboski’de sessimize ses katmaya, Roboskililerin onurlu direnişlerini sahiplenmeye çağırıyoruz.
Dersim Gazetesi, Dersim Pertekliler Derneği, Ağuçanlılar Derneği, Kurmeşliler Derneği, Munzur Çevre Derneği, Alibeyköy Dersimliler Derneği, İzmir Dersimliler Derneği, Ankara Dersimliler Derneği