Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Katliamın başladığı Pax Köprüsü'nde Dersim anması

 Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenler Pax Köprüsü'nde binlerce kişi tarafından anıldı. Anmada konuşan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, "Bizler bundan sonra bu katliamlar tarihini, utançlar tarihini değiştirmek için mücadelemize devem edeceğiz. Bu yaşanan katliam ve soykırımların elbette hesabını soracağız" dedi. 

Dersim katliamı kararının dönemin CHP'li Bakanlar Kurulu tarafından alınmasının 76'ncı yıldönümü, katliamın ilk yapıldığı yer Marçik'teki Pax Köprüsü'nde protesto edilerek yaşamın yitirenler anıldı.

Anmaya DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, Avrupa ve çeşitli metropollerden gelen onlarca Alevi kurumu ve binlerce Dersimli katıldı. Öğlen saatlerine doğru Dersimliler Seyit Rıza Meydanı'nda toplanmaya başladı.

Burada bir ayara gelen binlerce Dersimli araçlarla Pax Köprüsü'ne geçti. Katliamda yaşamlarını yitirenler anısına mumlar yakılarak Munzur Nehri'ne karanfiller bırakıldı. Anmada sık sık "Zafer, direnen halklarındır" sloganı atılırken, "38 ra na roze zere mara goni sana" yazılı pankart taşındı. Daha sonra katliamda yaşamı yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşuna geçildi. 

İHD Dersim Şube Temsilcisi Av. Barış Yıldırım, Dersim katliamının yapıldığı 37-38 tarihlerinde Meclis'e katliamı rapor eden tebligatları okudu. Burada konuşan Yıldırım, 1937'de Mustafa Kemal öncülüğünde toplanan Bakanlar Kurulu'nun Dersim'de şiddetli bir soykırım uyguladığını belirtti. Yıldırım, "Bugün burada bu soykırımı lanetlemek için buradayız. Devlet bugün de Dersim ve Kürt halkı üzerindeki soykırımlarımı devam ettiriyor. Devlet bu politikaları uygularken nasıl Demokratik çözüm sürecini yürütecek. Biz Dersimliler olarak diyoruz ki; 37-38 ve 39'da yaşananlar bir katliamdır. Devlet bir an önce bunu tanıyıp bu halktan özür dilemelidir. Bu tarih ile yüzleşmeden demokratikleşemezsiniz" şeklinde konuştu. 

TÜRK: BU GERÇEKLERLE YÜŞLEŞME OLMADAN BARIŞ OLMAZ

Ardından Konuşan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk ise, "Bugün burada farklı şeylerin konuşulması, tartışılması gerekirken biz acının dolu olduğu bir yerde acı ile doluyuz" ifadesinde bulundu. Türk, "Dersim adı geçtiği zaman yüreğimiz acı ile doluyor ve katliamlar gözümüzün önünde canlanıyor. Farklı inanç ve kimlikler bu ülkede çok katliam yaşadı. Bizler bundan sonra bu katliamlar tarihini, utançlar tarihini değiştirmek için mücadelemize devem edeceğiz. Bu yaşanan katliam ve soykırımların elbette hesabını soracağız. Bu gerçekliklerle yüzleşilmeden barıştan bahsedilemez" dedi. Türk, Denizleri, Mahirleri, İbrahimleri, Mazlumları, Hayrileri, Kemal Pirleri, Sakine Cansız'ı, Fidan Doğan'ı, Leyla Şaylemez'i ve tüm yaşamını yitiren devrimcileri bir kez daha andıklarını ve katliamcıları kınadıklarını belirtti. Kemalistleri destekleyerek Kemalistlerin gerçekleştirdiği katliamın gerçeklerine ulaşılamayacağını belirten Türk, "Bugün bu katliamı yaşayanlar onların siyaseti içerisinde yer alıyorsa bu ayıp onlara yeter, bu ayıp Dersim'e yeter. Bizim amacımız siyaset değil özgür bir gelecek ortaya koymaktır. 30 yıl boyunca binlerce can gitti. Bu verilen canların bir bedeli vardı. Bu bedel özgür bir gelecek için verildi" dedi. 

SAKİNE CANSIZ'IN MEZARINA ZİYARET

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yeni bir süreç başlattığını belirten Türk, "Bu yeni bir mücadelenin adıdır. Bizler asla ve asla halkımızın özgürlüğünü güvenceye almadan hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz. Dersim halkı Munzur kızıl akarken de barışı istiyordu. Barışı isteyen Dersim ve Kürdistan halkı her zaman zulme ve katliamlara karşı direnecektir" diye konuştu.

Türk'ün ardından konuşan Avrupa Alevi Konfederasyonu üyesi Bülent Ant ise, bu katliamları boşa çıkarmak için ulusal birliğin sağlanması çağrısında bulundu. Anma burada sona ererken kitle 9 Ocak'ta Paris'te katledilen PKK'nin öncü kadrolarından Sakine Cansız'ın mezarını ziyaret etti.

Karanfiller ve mumlar mezarlığa bırakıldı. Burada konuşan Ahmet Türk, Sakine Cansız ile ilk tanışmasının 12 Eylül döneminde Diyarbakır cezaevinde olduğunu belirtti. Türk, Cansız ve arkadaşlarının yaktığı özgürlük meşalesini asla söndürmeyeceklerini ve daha ileriye taşıyacakları sözü verdi. 

Türk'ün ardından DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, "Devlet 76 yıl önce Dersim için bir katliam kararı aldı. Bu katliamda kadınlar, çocuklar ve yaşlılar katledildi. 76 yıl önce bu katliamın kararını alan bu zihniyet tarafından Sakine arkadaşımız katledildi. Bu da 2'nci Dersim Katliamı'dır bir nevi. Sakine bu katliamın hesabını sorduğu için katledildi. Dersim halkı Sakine'ye sahip çıkmalıdır. Bir daha Dersim'de bu katliamların yaşanmaması için mücadele etmesi gerekir. Sakine Cansız'ın katillerinin ortaya çıması Dersim'in onurunadır" dedi.