Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

KÖLN'DE BAHOZ'A BÜYÜK İLGİ

Yeni_Özgür_Politika Köln’de başlayan 2. Kürt Film Günleri yoğun ilgiyle karşılandı. Film günleri çerçevesinde galası yapılan ‘Bahoz’ filmini görmek isteyen çok sayıda sinemasever, yer bulamayınca sinema kapısından geri döndü.

Almanya’nın Köln kentinde önceki gün başlayan 2. Kürt Film Günleri yoğun bir ilgiyle başladı. Açılışı merakla beklenen ‘Bahoz’ filmi ile yapılan Film Günleri, Pazar gününe kadar devam edecek. Kürdistan Öğrenciler Birliği’nin (YXK) organize ettiği Film Günleri, Köln Dom Katedrali’nin yanında bulunan Filmforum im Museum Ludwig’de yoğun ilgiyle başladı. 4 gün sürecek olan 2. Kürt Film Günleri’ne ‘Bahoz’ filminin yönetmeni Kazım Öz, Kürt kurum temsilcileri, Kürt yazar, gazeteci, Sol ve Yeşiller Partisi temsilcileri ve birçok şahsiyetin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı.

Kürt sanatçılardan Memo ve Merdan’ın müzik dinletisi ile başlayan 2.Kürt Film Günleri’nin açılış konuşmasını Tertip Komitesi Üyesi Şoreş Yüksel yaptı. Kürt sinemasının tarihine vurgu yapan Yüksel, Yılmaz Güney ile başlayan Kürt sinema geleneğinin günümüzde uluslararası alana taşırıldığını kaydetti. Güney’in 1982 yılında aldığı ‘Altın Palmiye’ ödülü ile Kürt sinemasını dünyaya tanıttığını hatırlatan Yüksel, “Ardından başta Bahman Ghobadi ve Halil Uysal olmak üzere birçok Kürt yönetmenin ortya çıkardığı eserler, Kürt sinemasının geldiği düzeyi gösteriyor” dedi.

Yüksel, amaçlarının ortaya çıkan bu başarıları seyirciyle buluşturmak olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “YXK olarak Hamburg, Stuttgart, Köln ve Frankfurt gibi kentlerde başlattığımız Kürt Film Günleri bunun bir kanıtıdır. Geniş bir platform yaratmak istiyoruz”. Daha sonra söz alan Filmforum im Museum Ludwig müdürü Joachım Kühn de, 2 yıldır Kürt öğrencilerle birlikte çalıştıklarını belirterek, memnuniyetini dile getirdi.

‘Türkiye’de politik film çekmek zor’

Konuşmalar ardından Türkiye ve Kürdistan’da sinemalara girdiği günden bu yana büyük beğeni toplayan ‘Bahoz’ filmi seyirciyle buluştu. Almanya Galası çerçevesinde gösterimi yapılan ‘Bahoz’un yönemeni Kazım Öz, filmin sonunda ayakta alkışlandı. Aşk, duygusal, dram ve fırtınalarla geçen 156 dakikalık film, 1990’lı yılların gençliğini konu alıyor. Seyircilerle birlikte filmi izleyen yönetmen Kazım Öz, daha sonra sahneye çıkarak film hakkında bilgi verdi. Öz, Türkiye şartlarında çok büyük zorluklarla filmi çektiklerini ifade ederek “Örneğin birçok sahneyi gizli çektik. Film bittikten sonra da gönderdiğimiz birçok festival, filmi kabul etmedi. Çünkü politik bir film. Türkiye’de politik film çekmek çok zor” dedi. Türkiye’deki uygulamaları da eleştiren Öz, bir dönemin filmini çektikleri için mutlu olduklarını söyledi. Kazım Öz, “Dersim’li Cemal şahsında üniversitedeki yurtsever öğrencilerin yaşamını, mücadelesini anlatmaya çalıştım“ dedi.

Bir seyircinin “Filmi ne kadar bir bütçe ile yaptınız“ sorusuna ise Öz, “Yaklaşık 400 bin Euro civarında bir bütçe ile yapıldı. Bunun büyük bir kısmını Kürt kurumları ve belediyelerimizden temin ettik. Bir kısmını da bizim eski çalışmalarımızdan elde ettiğimiz gelirden sağladık. Ancak mevcut durumda filmin hala 100 bin Euro civarında borcu var“ diyerek, filmin gösterildiği bütün yerlerde Kürtleri filmi izlemeye çağırdı.

Sadece 300 kişi izleyebildi

Film Günleri’ne yoğun ilgi ve salonun yetersizliğinden dolayı ‘Bahoz’ filmini ancak 300 kişi izleyebildi. Tertip Komitesi, etkinliğe gelenlerin yarısından çoğunun yer darlığından dolayı geri dönmek zorunda kaldığını ve bu nedenle ‘Bahoz’ filminin bugün(Cumartesi) saat 15:00’te tekrar gösterileceğini duyurdu. Akşam saatlerinde ise ‘David der Tolhildan’ belgeseli gösterildikten sonra yönetmen Mano Khalil izleyicilerin sorularını yanıtlayacak. Ayni gün ayrıca ‘Gözmece’ belgeselinin gösterimi de yapılacak. Film günlerinin son günü ise ünlü Kürt yönetmen Bahman Ghbadi’nin ‘Yarım Ay’ ile Halil Uysal’ın ‘Beritan’ filmi Almanca altyazılı olarak bir kez daha gösterilecek. Pazar günü ayrıca ‘Herşey Bembeyaz’ ve ‘Zarokên Axa Qelîşî’ belgeseli de gösterilecek. Film günleri hakkında ayrıntılı bilgi için; ‘www.yxk-online.com’, bilet rezervasyonu için: Kino Gesellschaft Köln, Tel: 02214694240, email: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. .
Adres: Bischofsgarten str. 1, 50667 Filmforum im Museum Ludwig.
 

ERDAL ALIÇPINAR/ ALİ GÜLER/KÖLN



YENİ ÖZGÜR POLİTİKA