Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Soykırım uluslararası arenaya taşınmalı

Dersim Soykırımı Karşıtı İnisiyatif tarafından düzenlenen panel, saat 17:30’da Berlin Kreuzberg Museum’da başladı. Moderatörlüğünü Dr. Şükrü Güler’in yaptığı panelde, Dersim soykırımı kurbanları anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Soykırım üzerine hazırlanan bir film gösterimi ile devam eden panele konuşmacı olarak yazar Munzur Çem, Soykırım Karşıtı İnisiyatif’ten Ayfer Ber, Av. Erdal Doğan ve Rênas Akar katıldı. Panelde zaman zaman duygulu anlar yaşandı.

Panel de ilk olarak yazar Munzur Çem söz aldı. Soykırıma ilişkin bilgiler veren Çem, “Dersim soykırımının birçok nedeni var. Bunlardan dördünü şöyle özetleyebiliriz: 1. Dersimliler Türk değil Kürt’tüler. 2. Dersim dili Türkçe değil, Kürtçe’ydi. 3. Dersim Sunni değil Alevi’ydi. 4. Dersim Türk devletine asker vermedi ve hükümranlıklarını kabul etmedi” diye konuştu.

Dersimlilerin dil, inanç ve kimlikleri etrafından biraraya gelmesi gerektiğini belirten Çem, sözlerini şöyle noktaladı: “Dersimliler bir araya gelmeli, sürekli dayanışmada olmalılar. Türkleştirme sürecini durdurmalı, diğer halklar gibi özgür ve demokratik bir sistemde yaşamalıdır.” Ardından söz alan Dersim Soykırımı Karşıtı İnisiyatif üyesi Ayfer Ber, olayın katliam değil soykırım olduğunu söyledi. Türk devletinin bunu hiçbir zaman kabul etmediğini belirten Ber, olayı mutlaka uluslararası arenaya taşıyacaklarını vurguladı.

Panele Türkiye’den katılan insan hakları aktivisti avukat Erdal Doğan ise, soykırımın hukuksal boyutu üzerinde durdu. Doğan, soykırımın hukuksal arenaya taşınabilmesi için öncelikle Dersimlilerin kendi içindeki kurdu temizlemesi gerektiğini dile getirdi. Doğan, devamla şunları söyledi: “Hala birçok kesimde Atatürk ve İsmet İnönü’nün soykırımdan habersiz olduklarına dair inanç var. Kendi kabuslarını bir aşk gibi yaşıyorlar. Bu siyasette de var. Atatürk ve CHP’nin mit ve kabusundan kurtulmayıncaya kadar ne TC de ne de uluslarası alanda bir ciddiyet yakalanamaz. Tüm olumsuzluklara rağmen hukukçular olarak konuyu uluslararası ceza mahkemelerıne taşımaya gayret edeceğiz. Eğer elele verirsek sonuç alabiliriz.”

Tercüman olarak Kürdistan ve Dersim’deki görüşmelerde bulunan Rênas Akar da izlenimlerini aktardı. Panel, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla son buldu.

YEKO ARDIL/BERLİN



YENİ ÖZGÜR POLİTİKA