Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersim´dekiToplu Mezarlar İçin Köl´nde Açlık Grevi

KÖLN - Tutuklu Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği (TAYAD) üyeleri, 1997 yılında Dersim'in Çemişgezek ilçesinde 18 PKK gerillasıyla birlikte katledildikten sonra toplu mezara gömülen DHKP-C gerillası Ali Yıldız’ın cenazesinin ailesine geri verilmesi talebiyle Köln'deki Dom kilisesi önünde çadır kurarak açlık grevi eylemine başladı. 
Ali Yıldız’ın abisi Hüsnü Yıldız’ın ayni taleple 10 Haziran'da Dersim'de başlattığı süresiz açlık grevini 45. gününden itibaren ölüm orucuna çevirdiğini belirten TAYAD'lılar, bu durumu kamuoyuna duyurmak ve gün gün ölüme yaklaşan Hüsnü Yilmaz'in mücadelesini sahiplenmek amacıyla 30 Ağustos tarihine kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtiyorlar.
3 Ağustos’ta kurulan çadırda su anda dönüşümlü olarak ortalama 4-8 kişi açlık grevine katılıyor. 2006 yılında cezaevinde sürdürdüğü ölüm orucunda zorla tıbbi müdahale sonucu öldürülen Serdar Demirel'in annesi ve ayni zamanda Tayad kurucularından olan Mesude Demirel'in de ziyaret ederek destek verdiği eyleme Türkiyeliler kadar Almanlar da ilgi gösteriyor. Çadır önünde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na gönderilmek üzere imzalar toplanırken Ali Yildiz'a iliksin hazırlanmakta olan bir panonun da önümüzdeki günlerde sergileneceği belirtiliyor.
Açlık grevini dönüşümlü olarak sürdüren Tayad'lı İlkay, toplu mezarlar konusunda herkesi duyarlı olaya çağırdıklarını söyleyerek şöyle diyor: “Ali Yıldız gibi 18 PKK'li gerilla da ve yine halkımızın özgürlüğü, vatanımızın bağımsızlığı için mücadelede hayatını kaybeden herkes bizim şehidimizdir. Toplu mezarlar devletin halka karşı gözdağı vermek amacıyla uyguladığı bir metottur. Elimizden geldiğince faşizme karşı mücadele vermiş hiç kimsenin bu ölüm çukurlarında kalmasına izin vermeyeceğiz ve buna Ali Yıldız ile başlıyoruz".
Hüsnü Yıldız’ın kardeşinin kemiklerine ulaşabilmek için 57 gündür bedenini açlığa yatırdığını hatırlatan eylemcilerden İlker ise "Ali Yıldız’ın cenazesini almaya kararlıyız” diyor. Kendisi de açlık grevine dönüşümsüz devam eden İlker, ekliyor: “Diğer 18 gerillanın ailesi ve toplu mezarlarda yakınlarını, evlatlarını, sevdiklerini arayan tüm aileler adına, insanım diyen herkesi duyarlı olmaya ve sahiplenmeye davet ediyoruz. Bu vahşetin gün yüzüne çıkarılabilmesi, bir daha yaşanmasının engellenmesi, suçluların bulunup cezalandırılmaları ve en nihayetinde sevdiklerimize ait bir mezar taşımızın olabilmesi için, cenazelerimiz için destek bekliyoruz