Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kürtçe, Almanya'nın bir kentinde daha eğitim dili!

Almanya’nın bir kent daha Kürtçe seçmeli ders olarak kabul edildi. Kürt göçmenlerin yoğun yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya Eyaletin’nde Duisburg, Wesel, Bottrop, Bonn ve Köln’ün ardından Münster kentinde de Kürt çocukları, Alman okullarında anadillerini öğrenebilecek. Almanya’da Kürtçe ana dil eğitimi alan öğrenci ise 1500’ye yakın.

Münster eğitim müdürlüğü Senden ilçesinde Kürtçenin seçmeli dil olarak kabul edildiğini duyurdu. Alman-Kürt Dayanışma Derneği’nin Mart ayında yaptığı başvurunun ardından kabul edilen seçmeli ders uygulaması 11 Ekim Salı günü başlıyor.
Salı ve Perşembe günleri saat 14.30-16.00 arasında Marien İlköğretim okulunda verilecek Kürtçe derslere ilk etapta 30 öğrencinin katılacağı öğrenildi. Münster ve civarında yaşayan yoğun Kürt nüfusu göz önüne alındığında derslere katılan öğrenci sayısı artabilir. Zira derslere katılmak isteyen öğrenciler, seçmeli ders olarak Kürtçeyi tercih edebilir.
NRW’DE 401 ÖĞRENCİ ANADADİLİNİ ÖĞRENİYOR
Almanya’nın en büyük, aynı zamanda Kürtlerin de en fazla yaşadığı eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya (NRW)’de Kürtçe’nin ilköğretim okullarında öğretilmesi yeni değil. Alman Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre şu anda NRW’nin Duisburg, Wesel, Bottrop, Bonn ve Köln kentlerinde 401 öğrenci Kürtçe ders alıyor. NRW’nin dışında hali hazırda Bremen, Hamburg ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde Kürtçe dersler veriliyor.

Geçtiğimiz Mart ayında Alman Sol Parti’nin Federal Meclis’e sunduğu Kürt göçmenlerin entegrasyonu konulu soru önergesinde İçişleri Bakanlığı, ülke çapında verilen Kürtçe eğitime ilişkin de bilgi vermişti. Kürt çocuklara anadillerinin öğretilmesinde federal hükümetin gerekli çabayı gösterdiğini savunan bakanlık, söz konusu eyaletlerdeki Kürtçe eğitime ilişkin şu bilgileri açıkladı:

4 EYALETTE 1500 ÖĞRENCİ

- Bremen eyaletinde toplam 148 Kürt çocuğu ders alıyor. 8 okulda verilen derslere 23 eğitim grubu katılıyor.

-Hamburg’taki Kürtçe eğitim eyaletin bütçesinden karşılanıyor. Eyaletin 4 okulunda 8 eğitim grubunda 5 öğretmen 97 ilköğretim öğrencisine Kürtçeyi öğretiyor.

- En fazla öğrencinin ders aldığı eyalet ise Aşağı Saksonya. Bu eyalette toplam 546 öğrenci 36 okulda ve 85 eğitim grubunda Kürtçe ders alıyor.

Ancak Kürtçenin 4 eyalette kabul edilmesi, Almanya’da yaşayan 1 milyona yakın Kürt tarafında yeterli görülmüyor. 1 Eylül 2011 tarihinde başlatılan ve 30’ya yakın kuruluşun destek verdiği “Kürtler Almanya'da kendi kimliğiyle tanınmalı” isimli imza kampanyasında toplanan 60 bin imza, 15 Eylül’de Federal Meclis Dilekçe ve İmza Komisyonu’na verilmişti. Başvuru henüz incelenmiş değil.

ANF