Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Binlerce kişi işsiz kalacak

Yunanistan'da koalisyon ortağı partiler yeni kemer sıkma önlemleri üzerine anlaştı.

Dün Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) ikinci yardım paketini alabilmek için gerekli önlemler üzerine büyük ölçüde uzlaşıldığı, ancak emeklilik sistemi konusunda anlaşmazlık olduğu bildirilmişti.

Başbakan Lukas Papadimos liderliğindeki ulusal birlik hükümetinde yer alan partilerin günlerdir süren tartışmalar sonunda üzerinde anlaşmaya vardıkları reform programından 3,3 milyar euro'luk tasarruf bekleniyor.

AB ve IMF'nin Yunanistan'a vereceği ikinci kurtarma kredisi 130 milyar tutarında. Ancak bu yardımı alabilmesi için Yunanistan'a, daha önce uygulamaya başladığı kemer sıkma yöntemlerine ek olarak yeni önlemler alması şart koşulmuştu.

Bu şartın yerine getirilmesi için alınacak önlemler arasında asgari ücrette yüzde 22'lik kesinti yapılması, bu yıl 15 bin kamu çalışanının işten çıkartılması ve emeklilik sisteminde düzenleme yapılması yer alıyor.

Binlerce kişi işsiz kalacak

Alınacak önlemlere göre, işten çıkarılacak kamu işçilerinin sayısı bu yıl 15 bin ise de 2015'e kadar bu rakamın toplam 150 bine varması öngörülüyor.

Hükümeti zor durumda bırakan kemer sıkma önlemleri ülkede büyük tepkiyle karşılanıyor. Alınacak önlemler konusunda uzlaşmanın sağlandığı açıklanmadan önce sendikalar, kemer sıkma programını protesto için 48 saatlik grev yapacaklarını duyurdu.

Yunanistan Ekonomi Bakanı Mihalis Hrisohoidis de Frankfurter Allgemeine gazetesine verdiği demeçte, ücretleri ve emeklilik maaşlarını kesintiye uğratmak zorunda olduklarını, bunun da "toplumu günün birinde çıldırmanın eşiğine getireceğini" söyledi.

Yunanistan mart ayında uluslararası borçlarından bir kısmını ödemek zorunda