Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Soykırım yasası iptal edildi

Fransa Anayasa Konseyi, Ermeni soykırımını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören yasayı iptal etti. Anayasa Konseyi, konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Başkanlığını eski Meclis Başkanı Jean Louis Debre’nin yürüttüğü 11 üyeli Anayasa Konseyi'nin gerçekleştirdiği oylamaya, yedi üye iştirak etti. Üyeler arasında bulunan Hubert Haenel ve Jacqueline de Guillenschmidt, daha önce yasaya karşı görüş belirttikleri için, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise hafızasını kaybetmesi ve hukuken ceza aldığı gerekçesiyle oylamaya katılmadı. Konsey üyeleri oylamada, inkar yasasının hem biçim, hem de içerikten anayasaya aykırılığını inceledi.

Yasanın Fransız Senatosu'ndaki kabulünün ardından Senatoda Avrupa Demokratik ve Sosyalist Birlik Grubu Başkanı Jacques Mezard'ın öncülüğüyle başlayan girişim sonucu toplam 77 üyenin imzası toplanırken, mecliste de iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi Michel Diefenbacher'ın girişiminde 65 imzaya ulaşılarak, Anayasa Konseyine itiraz edilmişti. Gerekli imza sayısına fazlasıyla ulaşan milletvekilleri ve senatörler, Fransız Anayasası'nın 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptalini istemişti.

SARKOZY ‘YENİ YASA ÇIKARIRIM’ DEMİŞTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Taslak, Fransa Anayasası'ndan dönerse yeni yasa çıkarırım” demişti. Ancak, yasa tasarısını reddeden Konsey'in gerekçelerine bağlı olarak, bundan sonra benzer bir yasanın Mecliste gündeme gelebilmesi için, önce Anayasada değişiklik yapılması gerektiği ifade ediliyor.

Sarkozy’nin açık destek verdiği yasa, Aralık ayında Mecliste ve Ocak ayında Senatoda oylanmıştı. Yasa tasarısı, soykırımı inkar eden kişilerin 1 yıl hapis ve 45 bin avro para cezasına çarptırılmasını içeriyor.

Türkiye'de karara ilk değerlendirme AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'den geldi. Canilki, “Bir yanlıştan dönüldü, bu karar Fransa'da hâlâ sağduyu olduğunun bir göstergesi” dedi