Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Sindelfingen’de Dersim’liler Soykırım Karşıtı Etkinliğinde Buluştular

Dersim 37-38 Soykırım karşıtı İnisiyatifi tarafından düzenlenen ve birçok değerli şahsiyetin yanısıra BDP Muş Milletvekili Demir Çelik’inde hazır bulunduğu etkinliğe ilgi yoğun oldu. Etkinlikte İnisiyatif başkanı Ayfer Ber, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Yazar Haydar Işık, siyasetçi M.Ayata ve esnaflar adına tertip komitesinde de yer alan Sayın Hasan Taş birer konuşma yaptılar. Geceye ayrıca klamlarıyla Mikail Aslan ve Grubu, kemanıyla Kalan Arif büyük renk ve neşe kattılar. Etkinliğin sunumu Dersim’in ana dilleri olan Zazaca ve Kürtçe yapıldı.Zazaca Ali Güler, Kürtçe Ali Haydar Gürbüz proğramı sundular.

Sindelfingen’de 20 Nisan günü Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı İnisiyatifi tarafından düzenlenen etkinlik, Dersim Soykırımını uluslar arası mahkeme UCM’ ye(Roma Ceza Mahkemesi),Birleşmiş Milletler,Avrupa İnsan Hakları Mahkemelerine taşıma girişimi ile dayanışma amaçlı organize edildi. Etkinliğin açılış konuşmaları ve Selamlama zazaca ve Kürtçe yapıldı, Özelde Dersim Soykırımında yaşamını yitirenler ve genelde de tüm dünyada barış ve demokrasi uğruna hayatlarını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Etkinlikte ilk olarak Kalan Arif sahne alarak izleyicilere keyifli bir Keman dinletisi sundu hemen ardında İnisiyatif Başkanı Ayfer Ber gecenin anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Başkan Ayfer Ber konuşmasında;

” Dersim’in Kozmopolitik yapısını vurgulayarak, Dersim’in güçlü aile bağları ve gelenekleri olsada diasporada  asimilasyona uğrayacaklarını ve bunun kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Tarihin ilerici nüanslarını taşıyan Dersim halkının kendi değer ve kültürlerine sahip çıkarak yaşatacaklarını, kendilerine yönelik baskı ve inkar polkitikalarına karşı mücadele geleneklerini sürdüreceklerini, inançlarını ve anadillerini sahiplenerek koruyacaklarını dile getirdi.”Konuşmasına Dersim soykırım davasını Uluslararsı mahkemeye taşıma sürecini anlattı ,bu süreçte tüm Dersim’lilerin ilerici ve devrimci çevrelerinde dayanışma içerisinde olarak destek vermelerini istedi. Konuşmasında “Halen yakılıp yıkılan, insansızlaştırılmaya çalışılan, baskı ve sömürüyü kemiklerimize kadar yaşamış bir halkız. Ormanlarımız halen yakılıyor,dağlarımız herğün bombalanıyor. Munzurumuz, alabalıklarımız,kutsal mekanlarımız doğamız tahrip ediliyor.Yapılmak istenen barajlar ve hidroelektrik santrallerle var olan onlarca köy ve araziyi sular altında bırakarak insanlarımız evlerinden,yurtlarından sürğün edilerek tıpkı Dersim 37-38 de yapılan soykırırımın devamı olarak bakıp değerlendirmek gerekir.” Dedi. Konuşmasının devamında;

“Dersim 37-38 Soykırımın derin acılarını yaşamış ve bu davanın Uluslar arası mahkemeler gitmesi,Avrupa ve dünya kamuoyu nezninde güncelleşerek bir daha bu katliam ve soykırımların Dersimlerim,Sivasların,Maraşların,Roboskilerin,Gazi ve Cezaevi katliamlarının yaşanılmaması için Türk devletinin Dersim halkına,Kürt ve Alevi halkına hesap vermesi gerekir. Uzun zaman olmasına ve çeşitli sorunlarla karşılaşsakta Dersim 37-38 soykırım derneğini açarak Uluslar arası çalışmaların örğütlenmesi ve tarihi Dersim davasının Uluslar arası alana taşınması ve Uluslararası arenada Soykırım olarak tanınması için üzerimize düşen görev ve  sorumluluğu sonuna kadar taşıyacağız.”diyerek konuşmasını devam eden Ber,son olarak Dersim halkının kendilerine verecekleri bir kaç kuruşa onurlarını teslim etmeyeceklerini belirtti.”

Gecenin bir başka konuşmacısı da Muş BDP Milletvekili Sayın Demir Çelik’ti, Demir Çelik konuşmasına kürtçe ve zazaca konukları selamlayarak başladı ardında konuşmasına türkçe devam eden Kılınç; Dersim katliamına ve bu anlamda yürütülen çalışmalara değinerek bu gecenin ve oluşumun Türkiye’nin kendi tarihiyle yüzleşmesi anlamında yapacağı çalışmaların önemli olduğunu, Koçgiri’den Roboski’ye kadar tüm katliamların aydınlatılması hatta 1915 ermeni soykırımına kadar geriye giderekTürkiye’nin bunlarla mutlaka yüzleşmesi gerektiğini aksi taktirde gerçek anlamda bir demokrasiden bahsedilemeyeciğini inşa edilemeyeceğini belirtti.Kürtler üzerinde yürütülen baskı,tecrit  ve tutuklamalarada değinen Demir bu uğraşların bir sonuç veremeyeceğini Türkiyede yaşayan herkesin barış ve demokrasi için mutlaka çaba harcamaları ve statükocu zihniyetin değişmesine yardımcı olmalarını istedi.Gece tertip komitesine teşekkür eden Demir BDP Eşbaşkanlarının yoğunluklarından dolayı bu etkinliğe gelemediklerini belirterek selamlarını ve başarı temennilerini komiteye ilettiklerini belirtti.

Geceye dayanışma amaçlı gelen sanatçı Mikail Aslan ve Grubu konuklara unutulmaz bir müzik dinletisi sundular,yer yer hüzünlenen konuklar yer yerde söylenen neşeli klamlarla keyifli anlar yaşadılar.

Gecenin ilerleyen bölümlerinde bir konuşmada Yazar Haydar Işık yaptı, Işık konuşmasında; Etkinliğin ve yeni kurulan İnisiyatifin önemine vurgu ederek Dersim’lilerin kendi kurumlarına ve çalışmalarına gerekli duyarlılığı göstermediğini kurumlara üye olmadıklarını,yapılan çalışmalara maddi anlamda da yeterince destek sunmadıklarını belirterek, bu çalışmaların ancak ve ancak  sizlerin desteğiyle mümkün hale geleceğini Dersim Jenosidi karşıtı İnisiyatifin çalışmalarına mutlaka aktif katılım sağlamalarını derneğe üye olmalarını maddi ve manevi anlamda hertürlü desteği vermelerini bu çalışmanın ancak yoğun kitle desteğiyle başarı sağlayacağının altını çizdi. Daha sonraki bölümde siyasetçi M.Ayata’da bir konuşma yaparak son siyasal gelişmeler kürtlerin tarihsel anlamda yaşadıkları haksızlıklara ve katliamlara değindi,Geceyi tertipleyen İnisiyatife başarı dileklerini belirten Ayata, bu kurumlara destek verilmesi ve çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini belirtti. Etkinlik  kürtçe ve zazaca yapılan kapanış ve teşekkür  konuşmasının ardında sona erdi.

Etkinlikte kareler: