Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Akbayır ile Atalana Destek Büyüyor

Almanya’nın Nordrhein Westfalen(NRW) Eyaleti’nde 13 Mayıs Pazar günü yapılacak olan eyalet seçimlerine sayılı günler kala, seçim çalışmalarını tamamlayan Kürdistanlı milletvekili adayları Ali Atalan ve Hamide Akbayır, NRW’de yaşayan Kürdistanlılara son çağrılarını yaparak destek istedi.

Alman Sol Parti milletvekili aday listesinde 8. sırada yer alan Ali Atalan ve 11. sırada yer alan Hamide Akbayır yaptıkları çağrıda bütün Kürdistanlıların oylarının hayati önemde olduğunu, bundan dolayı da sandığı gidip oy kullanmasını istedi. Almanya’da 1 milyonun üzerinde Kürdistanlının yaşadığını ve bunun büyük bir oranının NRW Eyaleti’nde yaşadığını söyleyen Ali Atalan, Kürt oylarının seçimin kaderini belirleyeceğini ifade etti.
“Bir oy bile bizim için hayati önemdedir” diyen Atalan “Kim nerede duruyorsa, oturuyorsa ister bu eylaette isterse başka eyalette mutlaka harekete geçerek gerek kendisi gerekse çevresini, tandıklarını sandığa gitmeye ve bizim için oy kullanmaya ikna etmelidirler. Adeta bir seferberlik halinde çaba göstermeliler. Ezilmişlerin, ötekileştirilmişlerin sesi olan Sol Parti bir kez daha mutlaka parlamentoya girmeli ve halkların, emekçilerin, ezilenlerin mücadelesini parlamento çatısı altında devam ettirmelidir” dedi.
‘Bugün daha çok umutluyuz’
6 Mayıs’ta Schleswig-Holstein Eyaleti’nde gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde barajın altında kalarak parlamentoya girememelerinin kendileri açısından olumsuz bir durum yarattığını söyleyen Atalan “Ancak gerek Yunanistan’da gerekse Fransa’daki seçimlerde sol sosyalistlerin başa gelmesinin Almanya’daki seçimleri de olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum” dedi.
Sol Parti’nin gerek diğer partilerin gerekse de medyanın baskısıyla karşı karşıya bulunduğunu belirten Atalan devamla şunları söyledi: “Sistem Partileri, Sol Parti’yi parlamento dışında bırakmak istiyorlar. Alman medyası da buna destek veriyor. Medya bizi adeta yok sayarcasına çalışmalarımıza, savunduğumuz düşüncelere yer vermiyor. Ya da Sol Parti ile ilgili sadece olumsuz haberlere yer veriyor. Bu Sol Parti’ye karşı bilinçli şekilde yürütlen bir kampanyadır. Ezilenlerin, ötekileştirilenlerin ve aykırı seslerin parlamentoda olmasını istemiyorlar. Ancak biz bütün bunlara karşın bugün dünden daha umutluyuz” diye konuştu.
2013 yılında Almanya’da genel seçimler olduğuna dikkat çeken Atalan, emekçi halkın, göçmenlerin temsilinin parlamentoda yer bulabilmesi ve onların haklarını savunabilmesi açısından NRW Eyalet seçimlerinin çok önemli olduğunu, Almanya için bir önseçim niteliğinde olduğunu vurguladı.

Her kesimden destek alıyorlar
Sol Parti kongresinde adaylıklarının kesinleşmesini ardından yaklaşık bir ay gibi kısa bir sürede adeta bir maraton koşucusu gibi hemen her gün bir toplantıya katılan Atalan ve Akbayır, 1 ayda yirmibeş halk toplantısına katıldı. BDP’li Süryani Milletvekili Erol Dora ve Ağrı Milletvekili Halil Aksoy’unda çalışmalarına destek verdiği Kürt kökenli adaylar, bu süre içesinide  başta göçmen örgütleri olmak üzere onlarca örgüt ve kuruluşla birebir görüşerek destek istedi. Yine bir çok televizyon ve radyo programlarına katılarak yeniden seçildiklerinde neler yapacaklarını anlattı.
Toplantı sonrası vakitlerini de ev ziyaretlerine ayıran Atalan ve Akbayır, göçmen örgütleri ve bir çok kesimin desteklerini aldıklarını ve bu anlamda umutlu olduklarını dile getirdi. Başta Almanya Kürt Dernekler Federasyonu (YEK-KOM) olmak üzere bağlı dernekler, Kürt kurumları ile AGİF, ATİF ve diğer göçmen örgütleri ve sivil toplum kuruluşları Ali Ataln ve Hamide Akbayır’ın seçim kampanyalarına destek verdi. Dernekler bünyesinde 50’yi aşkın seçim komisyonu kuran Kürdistanlılar, Atalan ve Akbayır’a aktif destek verdi.
13.2 milyon seçmenin bulunduğu NRW Eyaleti’nde seçimler 13 Mayıs Pazar günü saat 08.00’de başlayacak ve 18.00 kadar oy verme işlemi devam edecek. Seçmenler bu seçimlerde iki oy kullanacak. 
Birinci oy kendi seçim bölgesinden aday olan milletvekili adayına ikinci oy ise partiye verilecek.
Leverkusen’den aday olan Hamide Akbayır ve Münster’in Cosfeld ilçesinden aday olan Ali Atalan için direk aday oldukları Leverkusen ve Münster’in dışında Kürt seçmenler her iki oyu da partiye kullanabilirler. NRW seçimlerinde Ali Atalan ve Hamide Akbayır’ın yeniden parlamentoya gidebilmeleri için Sol Partinin % 5 seçim barajını aşması gerekiyor.


MURAT ALPAVUT/DÜSSELDORF