Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersim Katliamı dosyası 23 Kasım’da UCM’de

Dersim Katliamı’nın Uluslar arası Ceza Mahkemesi’ne taşınması için gerekli hazırlıklar tamamlandı. Dersimli kurumlar, katliam dosyasını 23 Kasım’da Hollanda’nın Den Haag kentinde mahkemeye sunacak. 
Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Komitesi ve Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti, Dersim direnişinin önderi Seyid Rıza’nın idam edilişinin 75. Yıldönümü dolayısıyla ortak bir açıklama yaptı. 
Açıklamada, “Devlet, Seyid Rıza'yı asarken, onun savunduğu değerleri; anadil ve kimlik ve özgür yaşam haklarını ortadan kaldıracağını sandı. Dersim'in Kızılbaş kimliğini; cemaat ve iktidar yardımıyla yok etmeye çalıştı. Sonra her türlü hile ve oyunla Kürdü Türk, Aleviyi Hanefi yapmaya çalışırken, her gün dağlarımız bombalandı, Kürt insanı katledildi, düşünen özgür Kürt zindanda çürütülmeye bırakıldı. Dersim'in demografik yapısını değiştirmek için halkımızı göçe zorlayan barajlar inşa edildi. Devlet, şiddet uyguladı. Düşmanın önünde eğilmeyen Seyid Rıza'nın ruhu ve vicdan anlayışı gençlerimizde yaşıyor. O'nun ruhu; vicdan ve şeref sahibi, baş eğmeyen her Kürt’te ve Kürdistan dağlarında yaşıyor” denildi. 
‘ERDOĞAN’IN ÖZRÜ HAKARET GİBİ HAVADA DURUYOR’
Türk devletinin bugün de Kürt soykırımını hedeflediğinin, Kürt halkının kolektif haklarını tanımadığının altı çizilen açıklamada, cezaevlerinde 65.gününe ulaşan açlık grevine de değinildi. Türkiye Başbakan’ın Dersim Katliamı’yla ilgili özrünü de hatırlatan kurumlar, “Başbakan Erdoğan’ın sözde özrü, yeni bir hakaret gibi havada duruyor. Çünkü özrün gerekleri yapılmıyor” dedi. 
'23 KASIM’DA UCM ÖNÜNDE OLALIM'
Uzun süredir hazırlıkları yapılan Dersim Katliamı’nın uluslar arası yargıya taşınmasıyla ilglii bilgi veren Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Komitesi ve Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti, katliam dosyasının 23 Kasım Cuma günü Hollanda’nın Den Haag kentinde bulunan Uluslar arası Ceza Mahkemesi’ne sunulacağını açıkladı. 
Açıklamada şunlar belirtildi. 
“Seyid Rıza'nın anısına bağlı Dersimli kurumlar, 1937-38’de halkımıza uygulanan jenosidi Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) götürüyorlar. Uzun süredir mahkemeye hazırlık çalışması yapan Dersimli Kurumlar, Sayın İsmail Beşikçi'nin hazırladığı bilirkişi raporu ve Avukatımız Sayın Erdal Doğan'ın 225 sayfalık dilekçesi ve katliam haritasını bir dosya halinde avukatlar aracılığıyla 23 Kasım Cuma günü avukatlar aracılığıyla Uluslar arası Ceza Mahkemesi’ne sunacaktır.”
“Devleti işlediği soykırım nedeniyle yargılatmak vazgeçilmez bir görev oldu” diyen Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Komitesi ve Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti, Seyid Rıza’nın vicdanını taşıyan herkesi Cuma günü saat 10.00’da Uluslar arası Ceza Mahkemesi önünde bulunmaya çağırdı. ANF