Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Yüzleşmekten kaçıyorlar

Sri Lanka’daki jenosidin baş aktörlerinden Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa yönetimi 2009 yılında Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları’na yönelik olarak gerçekleştirdiği saldırı sırasında işlenilen insan hakları ihlallerine yönelik bir soruşturmayı reddetmekte ısrarlı. Yönetim, tutumu konusunda Çin’den destek istiyor.

ABD ve Hindistan gibi Sri Lanka üzerinde etkinliği bulunan ülkelerin soruşturma çağrılarına rağmen Colombo idaresi bugüne kadar 2009 yılındaki operasyona, sivillerin bombalanmasına ilişkin herhangi bir soruşturma açmadı. Konunun Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin eylül ayındaki toplantısında gündeme geleceği ve Sri Lanka’daki sivillerin katledilmesi konusunun uluslararası bir soruşturma konusu olabileceği haber veriliyor.

Konunun BM gündemine gelme ihtimali Sri Lanka hükümetini oldukça rahatsız etmiş durumda. Ülkenin Dışişleri Bakanı Gamini Lakshman Peiris, Colombo’da katıldığı bir panel sırasında yaptığı açıklamada, ülkenin içişlerinin İnsan Hakları Konseyi’nde tartışılmasının tehlikeli bir adım olduğunu söyledi. ABD ise katliamlarla ilgili olarak Sri Lanka’nın uluslararası standartlara uygun bir soruşturma gerçekleştirmesi gerektiğinin altını çiziyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland yaptığı açıklamada, Sri Lanka hükümetinin kısa bir süre içerisinde soruşturmayı açmasını isteyerek bunun gerçekleşmemesi durumunda uluslararası toplumun bu ülkeye uyguladığı baskının artacağını söyledi.

Onbinler katledildi

Sri Lanka İnsan Hakları Konseyi’nin gündemine ilk kez gelmiyor. 2009 yılının Mayıs ayında LTTE (Tamil Kaplanları) ile savaşın son günlerinde Konsey Sri Lanka’daki savaşı gündemine almıştı. Ancak ülkedeki katliamları kınamayan Konsey, Sri Lanka’nın bölücülüğe karşı olan mücadelesini öven bir karara imza atmıştı.

Ancak o günden bu yana ABD de dahil olmak üzere birçok ülkenin LTTE’ye karşı verilen savaş konusundaki tutumları değişti. 2011 yılının başında BM’nin hazırladığı bir raporda 2009 yılında Sri Lanka ordusunun ayrım gözetmeden ateş açarak onbinlerce sivili öldürdüğü yönünde güçlü kanıtların bulunduğunu belirtmesi bu değişimde etkili oldu.

Çin’den destek istiyor

ABD’nin desteğini azaltmasının ardından Sri Lanka Devlet Başkanı Rajapaksa hemen Çin’e resmi bir ziyaret düzenledi. Eylül ayındaki Konsey toplantıları öncesinde Çin’in desteğini garanti altına almak isteyen Colombo idaresinin uluslararası alandaki diplomatik girişimlerini de hızlandıracağı haber veriliyor. Sri Lanka’nın kuzey komşusu Hindistan Colombo’ya savaş sırasında tam destek vermişti ancak 2009 olaylarının araştırılmasını isteyen ülkelerin başını çekiyor.

Geçtiğimiz ay İngiltere’de yayınlanan “Sri Lanka’nın Ölüm Tarlaları” adlı belgesel uluslararası alanda büyük yankı uyandırmıştı. Belgeselde çıplak Tamil erkeklerin birbirlerine bağlandıktan sonra infaz edildiğini belgeleyen görüntüler yer alıyordu.

Sri Lanka hükümeti daha önce 2009 savaşı ile ilgili bir rapor yayınlamış ve sivil kayıpları kabul ederek savaşın son aşamasında sivil kayıpları önlemenin hiçbir yolu olmadığını ileri sürmüştü.

Sri Lanka hükümeti 2009 yılında ülkenin kuzeyindeki bağımsızlık yanlısı LTTE gerillalarına karşı bir saldırı başlatmış ve onbinlerce sivil bu saldırı sırasında hayatını kaybetmişti. 2009 yılının Haziran ayında ise LTTE silahlı mücadeleyi bıraktığını açıklayarak teslim olmuştu.

kaynak-Özgür Gündem Gazetesi