Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

IRAK: SURİYE’DEKİ OLAYLAR BİZİ DİREKT ETKİLİYOR

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, diplomatik temsilciliklere yapılan saldırılardan dolayı özür dilerken, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu ülkeyi tehdit etti. Rusya ise Arap Birliği’nin Suriye’nin üyeliğini dondurma kararını kınadı. Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye Libya savaşında “danışmanlık” yapan “filozof” Bernard Henri Lévy, sırada Beşar El Esad’ın olduğunu söylüyor. 

Batı Suriye üzerindeki baskılarını arttırıyor. AB yeni yaptırım kararları alırken, art arda açıklamalar yapılıyor. Libya lideri Muammer Kaddafi’nin 7 aylık bir savaşın ardından NATO tarafından infaz edilmesiyle birlikte gözler Suriye ve İran’a çevrildi. 
BHL: SIRADA BEŞAR EL ESAD VAR
Libya’ya saldırıda Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye “savaş danışmanlığı” yapan “filozof” Bernard Henri Lévy, sırada Beşar El Esad’ın olduğunu söylüyor. Bernard Henri Lévy (BHL), Sarkozy ile Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) arasında aracılık yapmıştı. 
Le Parisien gazetesine mülakat veren Lévy, “Şu veya bu şekilde, Başar El Esad listedeki bir sonraki isim” dedi.
SURİYE: YAPTIRIMLAR BİZİ ETKİLEMEZ
Avrupa Birliği’nin bugün yeni yaptırımları görüştüğü bir sırada basın toplantısı düzenleyen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye’nin Libya olmadığını söyledi. Muallim, "Arap Birliği yetersiz kaldı" diyerek eleştiride bulunurken, "Her şeye rağmen Suriye'nin Arap dünyasının kalesi olmaya devam edeceğini” savundu. 
Muallim, "Gelişmeler Suriye halkını endişelendirecek düzeyde değildir. ABD ve Batı'nın ekonomik yaptırımları da Suriye'yi etkilemez" dedi.
AB’DEN YENİ YAPTIRIMLAR
AB, rejimin baskılarından dolayı Suriye’li 18 kişiye yaptırım uygulanması ve Avrupa’nın ülkeye vereceği borçların dondurulmasına karar verdi. AB ülkelerin temsilcileri arasında bu amaçla bir ön anlaşmanın yapıldığı belirtilirken, anlaşmanın Brüksel’de toplanan AB Dışişleri Bakanları tarafından da resmi olarak onaylanması gerekiyor. Avrupa Birliği daha önce de 56 kişi hakkında yaptırım kararı alırken, Şam rejimin desteklediklerin şüphe edilen 19 banka ve şirketin mal varlıklarını da dondurmuştu. 
“KRİZİN SONUNA GİDİYORUZ”
Muallim, Arap Birliği’nin aldığı kararın “tüzüğe aykırı” olduğunu belirterek, “Suriye'nin üyeliğinin askıya alınması sonrasında Arap planını uygulamaya sıcak bakmıyoruz” ifadelerini kullandı. 
"Üyeliğimiz askıya alınırken içinde bulunduğumuz koşullara saygı duyulmadı" diye sözlerine ekleyen Muallim, "Suriye bu zor koşullarda birliğinin öneminin farkındadır. Suriye diyalog yoluyla pek çok reformu hayata geçirmeye çalışıyor. Reformlarımız devam edecek ve insanlarımızın refahı için çaba sürdürmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. 
Muallim, Suriye’de krizin sonuna doğru gidildiğini savunarak, “Suriye’deki kriz büyümüyor, tersine krizin sonuna doğru ilerliyoruz” diye belirtti.
“ÖZÜR DİLİYORUM”
Diplomatik temsilciliklere yapılan saldırılardan dolayı da özür dileyen Muallim, “Bu konuda özür diliyorum ve bir daha tekrarlanmaması umudumu ifade ediyorum. Viyana Sözleşmesi gereği büyükelçiliklerin güvenliğinden sorumluyuz. Yaşananlardan dolayı özrümü sunuyorum” dedi. 
DAVUTOĞLU TEHDİT ETTİ
Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Suriye’yi tehdit etti : "Suriye'deki başkonsolosluklarımıza, büyükelçiliğimize yapılan saldırı gerekli diplomatik tepkilerle cevabını görmüştür ama biz bu saldırılara karşı en kararlı tutumu alacağız ve Suriye halkının haklı mücadelesinin yanında yer almaya devam edeceğiz." 
SURİYELİ MUHALİFLER TÜRKİYE’TE TEMSİLCİLİK İSTİYOR
Suriye’ye yönelik baskılar konusunda en fazla öne çıkan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Batı’nın desteklediği Suriye Ulusal Konseyi de İstanbul’da kuruldu. Konsey temsilcileri Ahmet Davutoğlu’ndan Türkiye’de bir temsilcilik açılmasına izin verilmesini istedi. 
RUSYA ARAP BİRLİĞİ KARARINI KINADI
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Arap Birliği’nin aldığı kararı kınayarak, “doğru olmayan” bir tedbir olduğunu söyledi. Lavrov, “Suriye’nin Arap Birliği üyesi olarak askıya alınmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu kararı alanlar durumu daha şeffaf hale getirmek için gerçek bir fırsatı kaybettiler” dedi. 
BİRİLERİ ANLAŞMAYI ENGELLİYOR
“Birisi Suriyelilerin kendi aralarında bir anlaşmaya varmasını engellemek için her şeyi yapıyor” diyen Lavrov, Batılıların desteğindeki Suriye Ulusal Konseyi temsilcilerinin de 15 Kasım Salı günü Moskova’ya ziyarette bulunacağını belirtti. Rusya, Suriye’deki baskıları kınarken, BM Güvenlik Konseyi’nde bir karar alınmasına da karşı çıkarak, sorunun diyalog ile çözülmesi gerektiğini söylüyor. 
Batılı ülkeler Başar El Esad’ın gitmesini istiyor. BM’ye göre ayaklanmanın başladığı 15 Mart’tan bu yana 3500’ü aşkın kişi hayatını kaybetti. 
IRAK: SURİYE’DEKİ OLAYLAR BİZİ DİREKT ETKİLİYOR
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Suriye’nin üyeliğinin askıya alındığı kararda yer almamalarının nedenini izah ederken, bu komşu ülkedeki olayların Irak’ı doğrudan etkilediğini söyledi. Zebari, “Bizim tavrımız kolay değil. Suriye bölgede önemli olan kardeş bir ülkedir ve onunla özel ilişkiler içerisindeyiz zira ülkemiz zorlu bir dönemden geçtiği sırada yüzbinlerce vatandaşımızı ağırladı” dedi. 
Zebari, “Ayrıca, Irak’ın durumu bir Kuzey Afrika veya Körfez ülkesine benzemiyor. Suriye bir komşudur ve orada yaşananlar direkt etkiliyor” diye ekledi.