Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kolombiyalı rehineler 10 yıl sonra serbest

Kolombiya’da silahlı sol örgüt FARC, elindeki son asker ve polis memuru rehineleri de serbest bıraktı.

10 rehine Brezilya ordusuna ait bir helikopterle ormanlık bir alanda gerillalardan teslim alındı.

Villevicencio kentinde aileleriyle görüştürülen rehineler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra başkent Bogota’ya götürüldü.

Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, rehinelerin serbest bırakılmasını memnunlukla karşıladıklarını ancak bu jestin “yeterli olmadığını” söyledi.

Televizyonlar rehinelerin Villavicencio’da helikopterden sevinç içinde iniş görüntülerine yer verdi.

Çatışmalar sırasında rehin alınan bu kişiler, 10 yıldan uzun bir süredir serbest bırakılmayı bekliyordu.

‘Yeterli değil’

Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, başkanlık sarayında kabul ettiği asker ve polis memurlarına “Özgürlüğe hoş geldiniz. Özgürlük çok gecikti ama artık sizin ve tüm ülke çok sevinçli” dedi.

Santos, FARC’ın rehineleri serbest bırakması ve bundan sonra fidye için adam kaçırmama kararının yeterli olmadığını belirten Santos örgütün elinde olduğu düşünülen yüzlerce sivil rehinenin de salıverilmesi gerektiğini söyledi.

“Ülkemiz ve tüm dünya tüm rehinelerin serbest bırakılmasını istiyor” diyen Kolombiya Cumhurbaşkanı silahlı gruplarla mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Rehineler, Uluslararası Kızıl Haç örgütü ve eski senatör Piedad Cordoba başkanlığındaki bir Kolombiyalı arabulucu heyetinin çabaları sonucu serbest bırakıldı.

1964′de kurulan ve Kolombiya’daki en büyük hükümet karşıtı silahlı örgüt olan FARC, Marksist bir yönetim oluşturmayı hedefliyor.

Örgüt yıllar boyunca tutuklu üyelerinin salıverilmesini sağlamak için asker ve polis memurlarını kaçırdı.

Gelir elde etmek için uyuşturucu kaçakçılığı yapan ve fidye için adam kaçıran örgüt, Kololmbiya kamuoyu ve bazı ülkelerin tepkileri üzerine Şubat ayında bu eylemlere son vereceğini duyurmuştu.

(BBC)