Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Obama’nın rakibi Romney oldu

ABD'de Cumhuriyetçi Parti’nin kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinde adayı Massachusetts eski Valisi Mitt Romney oldu. Romney'in, aday adayı rakiplerinin bir bir çekilmesinin ardından başkanlık seçimlerine katılmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Dün Teksas'ta yapılan ön seçimin ardından, delege sayısını salt çoğunluk ola 144'ün üzerine çıkaran Romney, böylece başkan adaylığını garantilemiş oldu.

Ağustos ayının son haftasında Florida eyaletinin Tampa şehrinde yapılacak olan Cumhuriyetçi Parti’nin kurultayında da adaylığı sembolik olarak oylandıktan sonra Romney, Obama ile Beyaz Saray için yarışacak. Romney, kurultayda başkan yardımcısı adayını da açıklayacak.

Mitt Romney, dört yıl önce Cumhuriyetçi başkan adayları arasındaki yarışı John McCain’e kaptırmıştı. Bu seçim döneminde yarışa katılmayan McCain, Romney’i desteklediğini açıklamıştı.

Mormon mezhebine bağlı olan Romney rakipleri tarafından “yeterince muhafazakar olmamakla” suçlanmış, başkanlık seçimlerinde Barack Obama’ya karşı yarışmak için “çok ılımlı” olduğu öne sürülmüştü. Yine muhalifleri, Romney'i “fazla elit” olmakla eleştirip kazandığı milyonlarca doların vergisini ödememekle de suçladı. Son olarak ABD Başkanı Barack Obama’nın seçim kampanyası ekibi, sahibi olduğu Bain Capital şirketi, eski valinin işçilerini acımasızca işten attığını öne sürmüştü.