Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

BM Suriye’yi ‘Utanç Listesi’ne aldı

Birleşmiş Milletler (BM) 2011 Çocuk ve Silahlı Çatışma raporu yayınlandı. Raporda, çatışmalarda çocukları canlı kalkan olarak kullandığı belirtilen Suriye ‘utanç listesi’ne dahil edildi. Raporda, muhaliflerin Özgür Suriye Ordusu’nun da çocukları ‘tehlikeye attığı’ kaydedildi. 
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon 2011 Çocuk ve Silahlı Çatışma raporunu BM Güvenlik Konseyi’ne sundu. Raporda çatışmalı bölgelerdeki çocukların durumu ile güvenliklerine yönelik alınan önlemler aktarıldı. Raporda, çocukları savaşta kullanan, öldüren, cinsel şiddet uygulayan ve okul ile hastanelere saldırı düzenleyen ülke ve örgütlerin yer aldığı ‘Utanç Listesi’ne de yer verildi. 
Afganistan, Merkez Afrika Bölgesi, Merkez Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Irak, Myanmer, Somali, Güney Sudan Sudan, Kolombiya, Filipinler ve Yemen’den çok sayıda örgüt ile hükümete bağlı güçlerin yer aldığı ‘Utanç Listesi’ne Suriye de dahil edildi. 
Irak’ta El Kaide ile Irak İslam Devleti örgütlerinin çocuk öldürme ve okullara yönelik saldırılar düzenlediği belirtilen raporda, Suriye’de ise Baas rejiminin şiddet olaylarında çocukları hedef aldığı kaydedildi. 
BM Çocuk ve Silahlı Çatışma özel temsilcisi Rahhika Coomaraswamy, Suriye'de çocukların gözaltında işkence gördüğünü, cinsel tacize uğradığını, bazı durumlarda tankların önünde "kalkan" olarak kullanıldığını ve katledildiğini söyledi. Coomaraswamy, Suriye ordusunun yanı sıra rejim tarafından kullanılan Şahiba milislerinin de çatışmalarda çocukları hedef aldığını belirtti.
Raporda, "Suriye'de hemen hemen her aske ri operasyonda, çocuklar Suriye ordusu, istihbarat elemanları, Şahiba milisleri ve diğer güvenlik güçleri tarafından şiddette maruz kalıyor" denildi.
Raporda Özgür Suriye Ordusunun ise ‘çocukları tehlikeye attığı’ belirtildi. Coomaraswamy, “İlk defa çocukların Özgür Suriye Ordusu tarafından tıbbi ve hizmet servisleri için kullanıldığını duyduk yine de cephede görev alıyorlardı” dedi.
Suriye’deki çocukların gördüğü muamelenin birçok çatışma bölgesinden farklı olduğunu belirten Coomaraswamy, “Gerçekten şok olduk. Birçok çatışma bölgelerinde çocukların öldüğü veya yaralandığı durumlara şahit olduk. Ama, en gençleri 10 yaşında olan çocukların gözaltında işkence görmesi, birçok yerde görmediğimiz sıra dışı bir durum” diye konuştu.

Raporda, İdlib’in Aynel Aruz köyünde 9 Mart 2012’de yaşanan saldırı ve çatışmaya da yer verildi. Rapor, çocukların zorla evlerinden alınıp “askerler ve milisler tarafından kalkan olarak kullanıldığını, köye gitmekte olan askeri personeli taşıyan otobüsün cam kenarlarına çocukların yerleştirildiğini” aktaran bir görgü tanığının ifadesine de yer verdi. BM raporuna göre, bazı çocuklar, gözleri kapalı halde elektrik kabloları ile dövüldüklerini, sigara yanıklarıyla korkutulduklarını ve sorgu sırasında elektroşoka maruz kaldıklarını aktardı.
Suriye’de meydana gelen toplu katliamlarda kadın ve çocukların çoğunlukta olmaları dikkat çekiyor. Rejim muhalifleri, bu durumdan Şam yönetimini sorumlu tutarak özellikle sivillerin hedef alındığını belirtirken, Esad yönetimi katliamlardan ‘silahlı çeteleri’ sorumlu tutuyor. 
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, Mart 2011’den bu yana devam eden rejim karşıtı ayaklanmada 10 bini sivil olmak üzere 14 binden fazla kişi hayatını kaybetti.