Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Beşir’in Beşar’dan neyi eksik?

Suriye’de yaşanan insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek neredeyse savaş ilan eden AKP hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından savaş suçlusu olarak kırmızı bültenle aranan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’le silah anlaşması imzaladı.

Geçtiğimiz yıl İstanbul’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Askerî Alanda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İş Birliği Çerçeve Anlaşması”na dair kanun tasarısı, muhalefetin itirazlarına rağmen meclis komisyonundan geçti. Anlaşmaya göre Türkiye, Sudan’ın askerlerini eğitmekten, birliklerin donanımı ve askeri araçlarının modernizasyonuna kadar 17 maddeye imza attı.

Askeri eğitim, öğretim ve savunma sanayi alanlarında karşılıklı iş birliğinin tesis edilmesini amaçlayan ve 17 maddeden oluşan anlaşmanın “Askeri İşbirliği Alanları” başlıklı maddesine göre, taraflar arasında anlaşma askeri eğitim ve öğrenim, savunma sanayi alanında iş birliği, silahlı kuvvetlerin organizasyonu, askeri birliklerin donanımı ve yapısı, personel yönetimi, askeri istihbarat alanında iş birliği, muhabere, elektronik ve bilgi sistemleri konusunda iş birliği, askeri, bilimsel ve teknolojik araştırmalar konusunda iş birliği, sosyal ve mesleki gelişim amaçlı personel mübadelesi gibi alanları kapsayacak.

BDP VE CHP İTİRAZ ETTİ

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, tasarıya “Sudan’daki mevcut iktidarın halklarına karşı işlediği ve halen işlemekte olduğu soykırım, insanlığa karşı suç ve vahim insan hakları ihlalleri” nedeniyle muhalefet şerhi düştüklerini belirterek şunları söyledi: “Ömer El Beşir, günümüzde halen bir ‘diktatör’ sıfatıyla Sudan’ı yönetmektedir ve sivillere yönelik gerçekleştirmiş olduğu katliamın uluslararası çevrelerce de bu kadar açık olmasına rağmen, Türkiye’nin El Beşir rejimiyle askeri bir anlaşma yapması utanç duyulması gereken bir durumdur.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak da, savaş suçlusu olduğu gerekçesiyle hakkında uluslararası tutuklama kararı bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’le askeri iş birliği anlaşması yapılmasını kınadı.  Toprak, yaptığı yazılı açıklamada, “AKP bunca uyarıya rağmen ne yapıyor; gidip eli kanlı bir diktatörle iş birliği yapıyor. Bir taraftan Suriye’ye insan haklarını bahane ederek savaş açacaksın; diğer yandan soykırım ve savaş suçlusu bir diktatörle iş birliği yapacaksın. Bu ne yaman çelişkidir” dedi.
“Bütün dünyanın gözü önünde katliamlar, kıyımlar, işkenceler, tecavüzler, yakıp yıkmalar ve zorunlu göç suçlarını işleyen bir diktatöre AKP neden kucak açıyor?” diye soran Toprak, “Gerçi aynı AKP Irak’ta 1 milyon 200 bin kişinin öldürülmesine, 4 milyon kadının dul kalmasına, 3 milyon çocuğun yetim kalmasına, 3 milyon Iraklının ülkelerini terk etmesine, 2 bin doktorun öldürülmesine de ses çıkarmamıştı. Peki, aynı AKP neden insan haklarını gerekçe göstererek Suriye ile ülkemizi savaş noktasına getirmiştir? Aslında bu sorunun cevabı basittir. İpleriniz başkalarının elindeyse ve şamar oğlanı olmuşsanız, sizi istedikleri gibi yönlendirirler. Böyle bir hükümetin ve böyle bir zihniyetin onurlu, tutarlı ve sağlıklı dış politika siyaseti izlemesini kimse beklememelidir. Aynı şekilde dış politikada bunu yapanlar iç politikada da farklı davranmazlar. Türkiye bu tutarsızlıklara layık bir ülke değildir” dedi.