Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Film protestosu yayılıyor

Hz. Muhammed’i aşağılayan filmin ABD’de gösterime girmesi üzerine patalak veren olaylar tüm arap dünyasına yayıldı. Salı günü Mısır ve Yemen’de sokak gösterileri yapılmış. Bingazi’deki ABD Konsolosluğuna yapılan saldırıda da ABD konsolosu öldürülmüştü.

Perşembe günü Yemen’in başkenti, Sana’da yapılan gösteriler sırasında bir gösterici polis kurşunlarına hedef oldu. ABD elçiliğine girilmesini engellemek isteyen polisin göstericilere tazyikli su sıkması sonucu pek çok kişi yaralandı.

ABD elçiliklerine karşı saldırıların başladığı Mısır’da Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına göre 16 kişi polisin kullandığı biber gazı nedeni ile yaralandı. Mısır’ın islami lideri Muhammed Mursi filmi lanetlerken şiddet gösterilerini de kınayan bir açıklama yaptı.

Bu iki ülke dışında Bangladeş, Gazze, Irak ve İran’da da film aleyhtarı gösteriler meydana geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Fas yetkilileri ile Washington’da yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada ABD Hükümetinin yapılan filmle bir bağının olmadığını açıklarken kişisel olarak filmden ve filmde anlatılanlardan iğrendiğini belirtti.

“Müslümanların Masumiyeti” isimli film amatörce çekildiği belirgin olan bir yapım. Müslümanların ahlaksız ve şiddet düşkünü olarak gösterildiği filmde Hz. Muhammed’in zina yaptığına ve çocuk istismarında bulunduğuna dair sahneler var.

Filmin klipleri haftalardır dolaşımda bulunmaktaydı. Olaylar arapça dublajlı bir kısmının hafta sonunda Mısır televizyonunda yayınlanmasının ardından başladı.

Afganlıların filmi görmesini engellemek amacı ile Kabil yönetimi belirli bir süre öngörmeksizin Youtube’a erişimi yasakladı. İletişim Bakanlığından bir görevli, Aimal Marjan, ülkede bulunan 40 tane internet servis sağlayıcısı bulunduğunu ve hepsinin de youtube’ın kapatılmasını talep ettiğini açıkladı.

Youtube sitesinin sahibi Google yaptığı açıklamada filmin Mısır ve Libya’ya erişimi kısıtlanacağını ancak tamamen siteden kaldırmanın mümkün olmadığını belirtti.