Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Bir Kez Daha Chavez Kazandı

 

Venezuela'da devlet başkanlığı seçimlerini Hugo Chavez kazandı.

Dördüncü kez devlet başkanı seçilen Chavez oyların yüzde 54'ünden fazlasını, rakibiHenrique Capriles ise yaklaşık yüzde 45'ini aldı.

Seçimlere katılımın yüzde 80 oranında olduğu açıklandı.

1998 yılından beri iktidarda olan Chavez 1998'de yüzde 56, 2004'te yüzde 59, 2006'daki erken seçimlerde de yüzde 63 oy alarak başkan seçilmeyi başarmıştı.

Yeni başkanlık dönemi gelecek ocak ayında başlayacak olan Chavez bu görevi altı yıl boyunca sürdürecek.

Bir süredir kanserle savaşan 58 yaşındaki Venezuela liderinin hastalığı yendiği söyleniyordu.

Ülke içinde bugüne kadar özellikle önemli sektörlerde yaptığı kamulaştırmalar Chavez'in politikasının dikkat çeken noktalarının başında geliyor.

BBC'nin haberine göre seçim zaferi sonrası konuşmasını Başkanlık Sarayı'nın balkonundan yapan Chavez, ülkeye sosyalizm yolunda liderlik yapmaya devam edeceğini ve "daha iyi bir devlet başkanı" olacağını söyledi. Daha ılımlı bir tavır sergilediği gözlemlenen Chavez, "herkesi kapsamak istediğini" söyleyip: "Son yıllarda olduğundan daha iyi bir devlet başkanı olmayı vaadediyorum" dedi.

Hugo Chavez kimdir?

Hugo Rafael Chávez Frías 1954 doğumlu. 1999'dan bugüne Venezuela'nın devlet başkanlığı görevini yürütüyor. Chavez asker kökenli bir siyasetçi. 1980'li yıllarda Bolivarcı Devrimci Hareket-200'ü kurdu.

1992'de başkan Carlos Andrés Pérez'e karşı başarısız bir darbe girişiminde bulundu ve ardından tutuklandı. İki yıl hapiste kaldı. O hapisteyken kurulan Beşinci Cumhuriyet Hareketi'nin lideri oldu. 1998'de yapılan seçimlerde Devlet başkanı oldu; anayasayı değiştirdi. 2000'de yeniden seçildi.

2002'de muhaliflerin darbe girişimiyle devrildi; ABD bu darbeyi hemen kabul etmişti. Ancak Chavez taraftarlarının sokağa inip gösteriler düzenlemesi üzerine 48 saat sonra görevinin başına döndü.

2006 saçimlerinde kendisini destekleyen 24 küçük partiye yaptığı çağrı sonrası 2007 yılında kurulan Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) lideri oldu. Chavez partinin politikasını "21. Yüzyıl için Sosyalizm" ve Bolivarcılık' olarak belirledi.