Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Küba ‘Devrim Komutanı’nı kaybetti

HAVANA (13.09.2009)- Fidel Castro'nun başlattığı gerilla mücadelesinde yarım yüzyılı aşkın süre silah arkadaşı olan, Küba'da “Devrimin Komutanı” ünvanına sahip Juan Almeida Bosque 82 yaşında hayatını kaybetti.

“Devrimin Komutanı” ünvanına sahip hayatta kalan üç liderden biri olan Bosque, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Küba hükümeti “Almedia, Devrimci gücün öncüsü, öncü fikirleri, cesareti, yurtseverliği ve halka hizmetiyle sonsuza kadar yaşayacak” diyerek komutanını uğurlayacak. Bosque, 1956'da Granma gemisiyle Castro ve Che'yle birlikte Sierra Maestra'ya çıkan 16 devrimciden biri, Küba devriminin önderi Castro'nun yarım yüzyıllık silah arkadaşı idi. Ulusal yas ilan edilen Küba'da, devrime ve devrim sonrasının inşasına büyük katkıları olan Almedia bugün sonsuzluğa uğurlanacak.

Pes etmeyenler arasında yer aldı

Juan Almeida Bosque, 1927'de Havana'da doğdu. İnşaatlarda çalışmaya başladı. Fidel Castro'yla tanıştıktan sonra 1953 yılında Küba Devrimi'nin yolunu açan Moncada kışlası baskınlarında yer aldı. Baskının ardından, sürgün ve hapishane hayatı yaşayan Almedia, Sierra Maestra dağlarında Kübalı diktatör Batista'ya karşı savaşmak için tekrar Castro'nun yanına döndü.

Bosque, 1956'da Granma gemisinde Castro ve Che'yle birlikte Sierra Maestra'ya çıkan 16 devrimci arasındaydı. Burada ilerleyen yıllarda Küba devriminin sloganlarından biri olacak “Buradaki hiç kimse pes etmeyecek” sloganını haykırdı. Devrimin Komutanı Almedia, birçok gerilla birliğine öncülük etti.1965'ten bu yana Küba Komünist Partisi Merkez Komite üyesi olan Almedia, Fidel Castro'yla çok yakın arkadaştı. Etkinliklerde hep üniformasıyla birlikte, hastalanıp 2008'de devlet başkanlığını bırakıncaya kadar Fidel Castro'nun yanında görülen Bosque'nin, yeni Devlet Başkanı Raul Castro'nun da önemli dayanaklarından biri oldu.

Almedia sadece devrimci bir savaşçı değil, aynı zamanda bir yazar ve besteciydi. Komutan 300 kadar bestesi ve 10 kitabıyla Küba halkının devriminde ve yüreğinde büyük bir yer kazanarak ölümsüzleşti.