Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

İHANETÇİ OLARAK TARİHE GEÇERSİNİZ

 Wan’da belediye başkanlarına ve BDP’li yöneticilere yönelik soykırım operasyonlarına tepki gösteren Wanlılar’ın direnişi sürüyor. 3 gündür direnişte olan Wanlılar geceyi ve dünü meydanlarada geçirdi. DTK Eşbaşkanı, BDP milletvekilleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri de belediyeler önünde nöbet tutan binlerce kişiye destek verdi.


İHANETÇİ OLARAK TARİHE GEÇERSİNİZ

Wan halkına destek veren Amed Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir de, AKP’lilere şöyle seslendi: “Bu meydandan Van Valisi’ne, AKP’li Kürt vekillere sesleniyorum. Asla ama asla teslim olmayacağız. Eğer bu halka biraz saygınız varsa, AKP’den istifa edin. Yoksa ömür billah bu halk karşısında ihanetçi olarak tarihe geçeceksiniz.”

 

Direnişten vazgeçen alçaktır

Wan’da belediyelere ve BDP il ve ilçe örgütlerine dönük gerçekleştirilen operasyona yönelik tepkiler önceki gün ve dün de sürdü. Oturma eylemine DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, BDP Milletvekilleri Özdal Üçer, Nazmi Gür, Pervin Buldan ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı. Amed Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, gözaltı operasyonu Amed halkı adına kınadığını belirterek, “Her Kürdün ve onurlu her Türkün yapılan bu zulme karşı tepki göstermeye çağırıyorum. Bu meydandan Van Valisi’ne, AKP’li Kürt vekillerine sesleniyorum, bu onurlu dava ve mücadeleden vazgeçmek alçaklıktır. Asla ama asla teslim olmayacağız. Buradan Van Cumhuriyet Savcısı’na sesleniyorum: Benim adım Osman Baydemir. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı’yım. GABB’ın yöneticisi ve başkanıyım. Sayın Bekir Kaya’nın suçu neyse, diğer belediye başkanlarımız suçu ne ise ben iki katını yaptım, buyurun gelin beni de alın. Seçilişmiş belediye başkanlarının alınması hukuka aykırıdır. Kendimizi, kendimi ihbar ediyorum, gelin hepimizi de alın” diye konuştu.

AKP’den istifa edin

Baskı ve sindirme politikaları ile Kürt halkının biteceği nihayetine soyunan kesimlere seslenen Baydemir, “Eğer bu nihayetler sonuca erseydi, Şeyh Sait’ten sonra Seyit Rıza’lar baş göstermezdi. Mazlumların direnişi olmazdı. Leyla Zana, Hatip Dicle, Aysel Tuğluk ve Pervin Buldan olmazdı” diyerek, tutuklamalar ile Kürt halkının mücadelesinden geri adım atmayacağını söyledi. Baydemir, Erdoğan’ın her fırsatta ‘milli irade esastır’ dediğini, ama bu esasiyeti Van halkına göstermediğini kaydetti. Birilerinin Van halkının iradesine ipotek koymaya çalıştığını, bunun da kimsenin haddine olmadığını aktaran Baydemir, “Bekir Kaya Van halkının meşru iradesidir. Buradan AKP’li vekillere sesleniyorum, eğer bu halka biraz saygınız varsa, en az bizim kadar tepki gösterin. AKP’den istifa edin. Bunu yapmamanız halinde ömür billah bu halk karşısında ihanetçi olarak tarihe geçeceksiniz” dedi.

 

Kürt siyasetçiler ifade vermedi

Wan’da gözaltına alınan Wan Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP Wan İl Başkanı Mihriban Şah, BDP Wan eski İl Eşbaşkanı ve Asrın Hukuk Bürosu Avukatı Cüneyt Caniş, Elbak (Başkale) Belediye Başkanı Hecer Saruhan, Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ve eski Elbak Belediye Başkanı İhsan Güler adliyeye sevk edildi. Belediye Başkanları ve BDP’liler hukuksuzluğu protesto ederek savcılıkta ifade vermedi. İfade vermeyi reddeden Belediye Başkanı Kaya, Wan İl Başkanı Mihriban Şah, BDP eski İl Eşbaşkanı ve Asrın Hukuk Bürosu Avukatı Cüneyt Caniş, Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ve eski Elbak Belediye Başkanı İhsan Güler savcılıktaki işlemlerinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilirken, Elbak Belediye Başkanı Hecer Saruhan serbest bırakıldı.

Wan halkı dün de sokaktaydı

Wan ve ilçe belediye başkaları ile BDP yöneticilerinin gözaltına alınmasına yönelik tepkiler dün de sürdü. Wan Belediyesi önünde toplanan yurttaşlar, oturma eylemine devam ettirirken, aralarında Amed Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sêrt Belediye Başkanı Selim Sadak ve Colemêrg (Hakkari) Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu’nun bulunduğu yurttaşlar Van Adliyesi önünde de dava boyunca bekledi. Öte yanda gözaltlılardan sonra Wan Belediyesi işçilerin başlattığı eylem dün de devam etti. İşçileri temizlik yapmadığı için sokaklarda çöp yığınları oluştu.

 

AKP nafile çaba içerisinde

Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde, Wan’da 13 kişinin gözaltına alınmasını yürüyüş ve basın açıklanması ile protesto edildi. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Tayyip Erdoğan ve onun AKP’si, Kürt halkının başlatmış olduğu büyük mücadeleyi durdurmak, özgürlük mücadelesini elinde almak, daha çok özgürlük elde etmesini engellemek için hem silahla, hem tutuklanma terörü ile Kürtleri bastırmaya çalışıyor. Ama asla bunda başarılı olamayacak, işte burada ispatı sizsiniz. Sorunu çözeceğiz diyorlar. PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmeden Kürt sorunu çözülemeze. Kürtlerin hiçbir sıkıntısı giderilemez” dedi.


DEKÖP’ten sert tepki

Demokratik Kitle Örgütleri Platformu-Avrupa (DEKÖP-A), Wan’daki gözaltıları kınayarak, belediye başkanlarının gözaltına alınmasıyla, “halkın iradesini temsil eden herkes gözaltına alınmış oluyor” denildi. Açıklamada, birkaç hafta önce “Van’ı istiyorum” diyen Başbakan Erdoğan’ın, bu operasyonlarla Wan’ı nasıl almak istediğini gösterdiği belirtilerek şöyle dendi: “Ancak şu bilinmelidir ki, Kürt halkı sadece Wan’da, Amedêde ve diğer kentlerde faşizme asla diz çökmeyecek, her türlü bedel pahasına onuruna ve kimliğine sahip çıkmaya devam edecektir.” denilerek, gözaltına alınan belediye başkanları ile diğer kentlerde gözaltına alınan tıp öğrencileri ile tüm politik tutsakların serbest bırakılması istendi.