Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Birlikte barışın sesini yükseltelim

1 Eylül Dünya Barış Günü, Türkiye’de her zaman olduğu gibi yine Kürt kadınlarının önceliği durumunda. Gün dolayısıyla kadınlar, alanlarda “Savaş çözüm değil, ölüm çözüm değil” sloganları eşliğinde barışın sesini yükseltme çağrısında bulunacak. Çatışmalı ortamın tırmandığı, ölümlerin yaşandığı bugünlerde bir ağızdan barış talebini dile getirecek olan kadınlar, İstanbul Kadıköy Meydanı’nda miting düzenleyecek.Yıllardır barışın PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmekten geçtiğini söyleyen Kürt kadınları ise alana, Öcalan’ın üzerindeki tecridin kalkması talebiyle yürüyecek.

Mitinge katılım çağrısı yapan BDP İstanbul Kadın Meclisi Üyesi İlkay Yenigün, 21. yüzyılda Ortadoğu’da çatışmaların yoğunlaştığı bir süreçte 1 Eylül’e doğru gidiyor olmanın önemine dikkat çekerek, 1 Eylül’e sayılı günler kalırken çatışmaların halen devam etmesinin kendilerini kaygılandırdığını söyledi. 35 yıldır Kürtler üzerinde çok ciddi baskılar uygulandığını, halen Kürtlerin faili meçhullere kurban gittiğini ve tutuklandığını ifade eden Yenigün, tüm kadınları alana çağırdı.

‘Er geç barış gelecek’

Tüm annelerin bir araya gelerek birlikte barışın sesini daha güçlü bir şekilde yükseltmesini isteyen Behiye Dağ, savaşlarda en çok annelerin yüreğinin yandığını söyledi. Annelerin savaş istemediğini belirten Dağ, “Kürt ve Türk çocukları bu kirli savaşta ölmesin” dedi. Türkiye’nin yönetiminde önemli yerlerde bulunan kişilerin çocuklarının askerlik yapmadığına dikkat çeken Dağ, “Başbakan, Cumhurbaşkanı veya Genelkurmay Başkanı’nın çocukları diğer devletlerde okuyor. Ama yoksul insanların çocukları ise bu kirli savaşta ölüyor. Kürt annelerinin çocukları dağlarda ölüyor, cenazeleri tahrip ediliyor. Buna rağmen onlar barış istiyor. Ama Türk anneleri ‘vatan sağ olsun’ diyor. Ama ne pahasına olursa olsun barış gelecek. Herkes ele ele versin barışı sesini yükseltsin. 1 Eylül’de Kadıköy Meydanı’nda hep beraber barış sloganları atalım” çağrısında bulundu.

‘Masaya oturulsun’

Diğer bir anne Çiçek Çakar ise, Başbakan’a seslenerek, “Erdoğan gelip masaya otursun. Sağa sola kaçmasın. 1 Eylül’de Türkiye’ye barış gelsin. Önderliğimiz üzerindeki tecridi kaldırsınlar. Zindandaki halkımızı serbest bıraksınlar ve bu savaşı durdursunlar” dedi. Kendilerinin her şeye rağmen barış istediğini belirten Çakar, “Çocuklarımız parçalanıyor diyoruz barış. Tutuklanıyoruz diyoruz barış. Tabutların önüne gidiyoruz diyoruz barış. Türk annelerinin de bize el vermesi lazım. Ne gerilla ne de asker ölsün. Kimse bunlardan kaçmasın ve gelip barışı sağlayalım” diye konuştu.

‘Bu savaş son bulsun’

Barış gününde bile polis saldırısına maruz kaldıklarını söyleyen Gülşen Dağ da, “Biz barış dedikçe, polis üzerimize gaz, tazyikli su ve coplar ile saldırıyor. Ne kadar barış dediysek onlar o kadar saldırıyor. Türkiye’ye barış gelsin. Gerilla ve asker ölmesin. Türk ve Kürt anneleri ağlamasın” dedi. Azize Yılmaz ise, “1 Eylül günü onurlu bir gündür. Türk ve Kürt anneleri bir araya gelip, barışın sesini yükseltelim ve barış isteyelim. Bu savaş son bulsun” dedi.