Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

'Yarım ağız özrü kabul etmiyoruz'

İSTANBUL - Dersim Gazetesi,Alibeyköy Dersimliler Derneği, Pertekliler Derneği, Munzur Çevre Derneği,Kürmeşliler Derneği, Esenyurt Dersimliler Derneği, Gebze Dersimliler Derneği,Bağcılar Dersimliler,Pülümürlüler ve Özgür Demokratik Alevi Derneği'nin de içinde olduğu Dersim örgütleri, idam edilişinin 75. yılında Seyid Rıza ve arkadaşlarını andı.

Galatasaray'da bir araya gelen Dersimliler, Kürtçe'nin Zazaca lehçesiyle yazılan "Seyitlerimizin mezarı nerede? '38'i unutmadık, peşindeyiz" yazılı pankart ile Seyid Rıza'nın fotoğraflarını taşıdı. "Soykırımı unutma, unutturma", "Dersim'in hesabı sorulacak", "Katil devlet, katil CHP" sloganlarını atan kitle, Taksim Meydanı'na yürüdü. Eylemde, "İçeride dışarıda hücreleri parçala", "Bijî berxwadane zindane" sloganları atılarak, 65. gününde devam eden açlık grevi selamlandı.

Meydanda Dersim örgütleri adına açıklama yapan Sema Gül, 75 yıl önce bugün Elazığ'ın Buğday Meydanı'nda Seyid Rıza, Wuşené Fındıq Ağa, Küçük Hasan (Hesené Yivrayimé qıji), Aliyé Mirzali, Hesen Ağa (Arekili Cebrayil Ağa'nın oğlu), Resik Wuşen, Seyid Rıza'nın oğlu Seyid Wuşen'in idam edildiğini hatırlattı. İdam edilenlerin mezar yerlerinin hala bilinmediğine dikkat çeken Gül, "Jenosit sonrası evlatlık verilen kız çocuklarının akıbetleri bilinmezken, sürgünlerde yaşanan acıları unutmak mümkün değildir" diye konuştu.

'38 zihniyetinin bugün hala devam ettiğini söyleyen Gül, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bugün bombalanan dağlarımız, baraj, siyanürlü maden işletmeciliği politikaları ile yok edilmek istenen coğrafyamız, tutuklanarak zindanlarda çürütülmek istenen gençlerimiz, kadınlarımız nasıl bir zihniyet ile yönetildiğimizin göstergesi. Dersim halkının yaşadığı zulüm, günümüzde daha inceltilmiş 38 zihniyeti ile sürdürülürken, Kerbela'dan Dersim 38 ve günümüze süren Muaviye zihniyeti varlığını sürdürüyor. Kürt halkı üzerinde sürdürülen zulüm politikaları, Dersim 38 zihniyetinin değişmediğinin en büyük göstergesidir."

"Soykırım sanıkları yargılanıncaya kadar acılarımız dinmeyecektir" diyen Gül, "Herkes bilmelidir ki, hiçbir Dersimli, Dersim soykırımının acılarını unutacak kadar düşkünleşmemiş, acılarımızı TBMM'den umut edecek kadar gafleti yaşamayacak ve acılarımızı 'tazminat' ile ilişkilendirecek kadar vicdansız olmayacaktır" diye konuştu.

'YARIM AĞIZ ÖZRÜ KABUL ETMİYORUZ'

Sema Gül, hükümetin geçen yıl yaptığı "yarım ağız özrü" kabul etmediklerinin altını çizdi, "Dün söylemiştik bugün de tekrarlıyoruz. Mevcut hükümetin siyasal hesaplarla ortaya attığı yarım ağız özür, kabul edeceğimiz bir yaklaşım değildir. Siyasal rantçı bu yaklaşım sahipleri samimi ise tüm yetki ellerindedir, buyursunlar taleplerimizi karşılasınlar" dedi.

'CHP REDDİ MİRAS YAPMALI'

CHP'yi de uyaran Gül, şöyle konuştu: "Ne 'araştırın bakın bir şey yoktur' diyen, ne de 'fena mı olmuş Tuncelililer uygarlaşmış' diyen katliamcı zihniyetin temsilcisi olan vekillerinizi unutmadık. Tuncelili Genel Başkanın 'olayları o zamanki koşullarda değerlendirmek gerek' diyen statükocu, inkarcı yaklaşımını da unutmadık, unutmayacağız. Dersim 38, CHP'nin alnındaki kara lekedir., Eğer CHP'liler bu utançtan kurtulmak istiyorlarsa, derhal Dersim 38 konusunda özeleştiri vermeli ve reddi miras yapmalıdır."

TALEPLER

Dersim Soykırımı'nın 75. yılında taleplerinin sürdüğünü anlatan Gül, şu taleplerde bulundu: "Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, Dersim jenosidinin tüm sorumlularının açığa çıkarılması ve yargılanması, başta Dersim olmak üzere köylerimizin Kürtçe isimlerinin geri verilmesi, kayıp çocuklarımızın akıbetlerinin açıklanması, devlet arşivlerinin süzgeçten geçirilmeden olduğu gibi tüm çıplaklığı ile araştırmacılara açılması taleplerimizdir."

Dersim Soykırımı'nı asla unutmayacaklarının altını çizen Sema Gül, "Toprağa kefensiz düşenlerimizin hesabı sorulmadan da bizler için bu hesap kapanmayacaktır. Kimse acılarımız üzerinden siyaset yapmamalıdır. Dersimliler acılarının pazarlanmasına, oynanmasına izin vermeyecektir" diye konuştu.

'TUTSAKLARIN TALEPLERİNİ KARŞILAYIN'

Cezaevlerinde sürdürülen açlık grevlerine dikkat çeken Sema Gül, tutukluların taleplerinin karşılanmasını istedi, "Dersim 38 zulmünü yaşamış bir coğrafyanın çocukları olarak hükümete bir kez daha sesleniyoruz: Zindanlarda yaşanacak ölümlerin sorumlusu siz olacaksınız. İnsanlık tarihine bir kez daha kara bir leke bırakmamak için adım atın ve tutsakların taleplerini karşılayın" dedi.

Eylem, BDP li ve HDK li kurum temsilcilerinin yaptığı konuşmaların ardından sona erdi. Etha