Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Pınar Selek'e ağırlaştırılmış müebbet hapis

Sosyolog Pınar Selek'in de yargılandığı Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya ilişkin üçüncü kez görülen davada kararını açıklayan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Selek ve Abdulmecit Öztürk hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.


Mısır Çarşısı’ndaki patlamaya ilişkin dava İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edildi. Davanın öğleden önceki bölümünde avukatlar, ‘direnme kararından vazgeçilmesi kararının geri alınması’ yönünde talepte bulundu. 

Yaklaşık 1 saatlik ara veren mahkeme, avukatların “direnmeden vazgeçilmesi" kararından dönülmesi talebini reddettiklerini açıkladı. 

Ardından mahkeme sanık avukatlarına davanın esasına ilişkin savunma yapmaları için söz verdi. Selek’in avukatı Bahri Belen, “Bize göre müvekkilimiz yönünden mahkeme daha önce verilen direnme kararıyla birlikte sonuçlanmıştır. Savunma yapmamızı gerektirecek usuli bir süreç ve yargılama aşaması bulunmamaktadır. Bu nedenle esasa ilişkin bir savunma yapmamız söz konusu değildir. Direnme kararından sonra mahkeme işten el çekmiş durumdadır" dedi. 

KÜRTÇE SAVUNMA REDDEDİLDİ

Başka bir suçlamadan dolayı tutuklu bulunan Maşallah Yağan ise savunmasını Kürtçe yapmak istediğini belirterek “Ben sizi anlamıyorum, siz beni anlamıyorsunuz. Kürtçe savunma yapmama izin verirseniz savunmamı yapabilirim” diye konuştu. Mahkeme, Kürtçe savunma talebini reddederek salonda bulunanlara son sözlerini sordu.

Pınar Selek’in avukatı Bahri Belen, son sözünde “Biz son sözümüzü söylemiştik. Aslında mahkeme de söylemişti. Bu aşamada ayrıca son söz söylemek için usuli bir imkan yoktur” diye konuştu. Maşallah Yağan ise, Kürtçe savunma talebini yeniledi. 

Ardından kararını açıklayan mahkeme, sosyolog Pınar Selek ve Abdulmecit Öztürk hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca Pınar Selek hakkında yakalama kararı çıkardı. 

Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlama ile ilgili davada Pınar Selek daha önce iki kez beraat etmişti. Ancak Yargıtay ikinci kez önüne gelen davayla ilgili Selek’in müebbet hapis ile yargılanmasını istemiş, Yargıtay Ceza Genel Kurulu da bu kararı onaylamıştı.