Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

KURMEŞ KÖY MUHTARI İLE SÖYLEŞİ

köy 2KURMEŞ KÖY MUHTARI İLE SÖYLEŞİ

Kurmeş Köy Muhtarı sayın Haydar Banguş ile söyleşi:

Mehmet: Sayın Muhtarım merhaba
Haydar: Başkanım merhaba
Mehmet: Güneş Enerjisi projeniz ne durum!
Muhtar: İki aydır köyümüzün suyu güneş enerjisi ile su deposuna günde 90.000 ton suyu pompalıyor.
Mehmet: Suyunuz bol ve bedava kullanıyorsunuz.
Muhtar: Çok güzel bir projeyi gerçekleştirdik. Emeği geçen her kese teşekkürler.
Mehmet: Proje masraflarını topladınız mı?
Muhtar: Köyden olanlarda birçoğunda aldık. Üç kişi vermek istemiyor. Onlardan da ileride almaya
çalışacağız.
Mehmet: Yurtdışındaki köylülerimizin durumu nasıl?
Muhtar: Bazı bölgelerden köylülerimiz de paralar toplanıyor. 20.000 TL borcumuz var. Bunu yılbaşına kadar vermemiz gerekiyor.
Mehmet: Arkadaşlar kendi bölgelerinde topluyorlar. Yılbaşına kadar hal edilir diye düşünüyorum. Su kullanımı bedava mı yaptınız?
Muhtar: Şu anda su bedavadır. Edindiğimiz tecrübe, suyu gereksiz amaçlar için kullanıyorlar. Herhalde önlem almamız gerekir diye düşünüyoruz.
Mehmet: Nasıl?
Muhtar: Su saatleri tekrardan okunmalıdır. Eskide ton başına 1 Lira alırken, şimdi yarısına düşürülmemiz gerekir diye düşünüyorum ve bunu köy heyeti ile konuşmamız gerekir.
Mehmet: Kurmeş Derneği son yönetim kurulu toplantısında bu yönlü bir tavsiye kararı aldı.
Muhtar: Bunu dediğim gibi köy heyeti ile konuşmamız gerekir.
Mehmet: Başka ne çalışmalarınız var?
Muhtar: Aşağı dereden bargiyan semtine kadar yeni bir yol yaptık. Yol aşağı dereden Sünnetçi deresi boyunca mağaraların arkasında bargiyan semtine kadar kamyon ile gidilecek bir yol yaptık.
Mağaraların arkasında Mehmet Düzyar ın kümü yakınında, sürü sahiplerinin hayvanları suvarılması için bir gölet yaptık. Gölettin eni 70 metre yüksekliği 8 metrede oluşuyor. Yağan yağmur suları ile dolacak olan gölette, o mevkide bulunan sürü sahipleri rahatlıkla hayvanlarını sulama imkânına kavuşmuş olacaklar.
Mehmet: Sevindiricidir. Başka ne çalışmalarınız var?
Muhtar: Özel idare iki hafta boyunca köy hizmetinde çalışması kaydı ile bize bir dozer ve birde kırıcı dozer verdi.
Mehmet: Ne yaptınız?
Muhtar: Guncık ın altındaki yolu genişlettik. Telo çeşmesi deresinizdeki köprünün onarılması gerekir. Tarla sahipleri köprünün onarılmasına razı olmadılar. Çünkü iki tarla sahibinin tarlalarında 10-15 m2 bir alan yola geçecekti buna rıza olmadılar.
Ayrıca Mağaralara giden yolu genişlettik ve dal deresine bir köprü yapılacak.
Çerme çeşmesi yakınındaki ZEYİ çeşmesindeki suyunda çerme çeşmesindeki su deposuna bağladık. 600 metrelik bir su borusu ile ZEYİ çeşmesindeki suyu ÇERME çeşmesi su deposuna bağladık.
Mehmet: Muhtarım bu kısa dönem içerisinde bayağı başarılı işler yapmışsınız. Sizi kutlarım.
Muhtar: Köylülerimizin kolektif çabası ile oluyor. Dahası da var.
Mehmet: Mesela?
Muhtar: KAMIŞLİ mevkiinde gelen bazı su borularını yeniledik. KAMİŞLİ suyuna bir başka yerde yeni bir su daha kattık. KAMIŞLI da gelen iki çeşmenin suyunu yeni yaptığımız bir kaptaçta topladık. KAMIŞLI suyu da bol bir şekilde su deposuna akmaktadır.
Gerek ZEYİ çeşmesi ve gerekse GAMIŞLI suyu için 10.000 TL bir masrafımız oldu. Köy Derneğinin göndermiş olduğu o parayı bu amaçla kullandık.
Mehmet: Muhtarım seninle yaptığım bu mülakatı sitemizde yayınlayacağım. Dernek başkanı olarak hizmetlerinizden ötürü sana ve köy heyetine teşekkür etmek isterim.
Muhtar: Bu hizmetler hepimizin katkıları ile gerçekleşti. Bende sunduğunuz maddi ve manevi katkılarınızdan ötürü, köy heyetim adına teşekkür etmek istiyorum. Yakında Almanya ya geleceğim. Sizlerle özel görüşmelerimiz olacaktır.

24.11.2016