Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

SEYAHATINI KÖYÜNDE YAP !

kurmes 10

SEYAHATINI KÖYÜNDE YAP !

Bu yıl köyüm KURMEŞ te eşim ve çocuklarımla 4 haftalık izin yaptık.

Diğer yıllara göre köy dışında yaşayanlar sayısal olarak çok olmasalar da 70 e yakın insanımız da benim gibi izinlerini Kurmeş te geçirdiler ve geçiriyorlar.

Yıllardır hep savunduğumuz bazı projeler (köyünde bir evin olsun) köyümüzde gerçekleşmeye çalışılıyor.

Köyüne, coğrafyana, kültürüne, inanç ve kimliğine uzaklaşma!
Yıllık tatilini coğrafyanda yap!
Dersimi insansızlaştırma projesine karşı dur!
Herkesin coğrafyasında bir evi olsun!

Bu projeyi yıllar önce gerçekleştirmek için verilen çabalar sonucu baştan köyümüz olma kaydıyla bir çok komşu köylarde kayda değer girişimleri oldu ve oluyor.
Bu yıl köyümüzde bir çok insanımız bu projenin gerçekleştirmek için girişim içerisinde olmaları sevindirici ve bunun devamını canı gönülde beklenilmektedir.

Kurmeş köyü bir köy olmaktan uzaklaşıp bir Belde (şehirleşme) özelliğine girdiği gözlenmektedir. İnsanların üretimde kopmamalarına özen gösterilmeli ve geleneksel hayvancılık ve tarım geliştirilmelidir.

Önümüzdeki Mart ayında yapılacak muhtarlık seçimlerinde belli rakabetler gözlenmekte, herzaman olduğu gibi,bu konuda tarafsızlığımızı koruyacağız. Halkın iradesine saygılı kalıp, kim muhtar seçilirse, onunla birlikte çalışmaya özen göstereceğiz.

Köyde su sorunu olduğunu söylüyorlar. Ben bu görüşte değilim. Köyde su sorunu yok. Su amaç dışı kullanıldığı için sorun olarak görülüyor. Gerçekten de köyde, arasıra sular kesiliyor. Yeterli su olmadığında değil, suyu gereksiz ve bilinçsiz olarak kullanıldığından ötürü sorun çıkmaktadır.
Bizden horvatça suyu kullanmak için destek beklemekteler. Benim şahsi düşüncem hayırdır. Kamışlının suyu zaruri ihtiyaçları karşılıyacak seviyededir. Herkes kapısının önünde hektarlarca sebze ve meyva ağaçlarını dikerse, akşam musluklarını açıp sabaha kadar su akımına sebebiyet verirlerse elbetteki su yetmez.
Suyu kullananlar, herşeyin para ile olabileceğine inanıyorlar. Su rezervelerin azaldığına, ileride önemi sorunların olabileceği düşünmüyorlar. Ben paramı veriyorum, düdüğü istediğim gibi çalarım mantığı çok yanlış ve bu mantığa aracı olmamak lazım.
Herkes ihtiyacı için sebze ekmeli ve fidan dikmelidir. Bunu kurala bağlamak mümkündür. Seçilecek muhtar bunu kendisine görev seçmelidir diye düşünüyorum.

Güzel bir izin oldu. Bol bol gezdik eglendik ve sohpetler yaptık.
17.09.18

M.YILMAZ

kurmes 2

 

18