Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

19. KÜRT KÜLTÜR FESTİVALİNİN ÖNCÜLERİ KADINLAR VE GENÇLER OLACAK

Avrupa’da 19. yapılacak olan Kürt Festivali için hazırlık komitesi çalışmalarını sürdürüyor. Festival 3 Eylül'de Köln Stadı'nda olacak.
Teknik hazırlıkları ve festival programını netleştiren Tertip Komitesi, bu yılki festivalin, yaşanan siyasi gelişmeler ve yoğun gündem nedeniyle daha önemli hale geldiğini açıkladı. Katılım yoğunluğu ve zenginliği kadar, bu yılki festivalin Avrupa’daki Kürt toplumu açısından Demokratik Özerkliğe katılım anlamına geleceğini de belirten Komite, "Festivale katılanlar sadece fiili bir katılımla sınırlı kalmayacak; Avrupa’daki Kürtler önceki yılları aşacak bir katılımla Özerk Kürdistan’ı selamlama ve Demokratik Özerkliğe katılım için festival alanında, topluca irade beyanında bulunacaklardır" açıklamasında bulundu. 
3 Eylül günü yapılacak Festival bu yıl Köln Stadı’nda gerçekleşecek. Festival bir gün önce yapılacak panel ve söyleşilerle start alacak.
Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl, festivalin Kürt Ulusal İttifakı ve Ulusal Kongre eksenli bir yaklaşımı öncelikli kılacağına dikkat çeken Tertip Komitesi, bununla birlikte Demokratik Ulus ve Çatı Partisi konusu da paralel bir konu olarak işleneceğini duyurdu.
PANELLER
Kürt UIusal İttifakı' başlıklı panele KNK, KDP, YNK, GORAN HAREKETİ, PYD ve PJAK temsilcileri katılacak; Kürtlerin ulusal birliği, ulusal kongre hazırlıkları gibi konular tartışılacak.
İkinci panel Türkiye’deki demokrasi güçlerinin gündemindeki demokratik ulus, çatı partisi vb. konularda gerçekleşecek ve bu panele BDP Milletvekilleri Altan Tan, S. Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü, Erol Dora, Levent Tüzel ve Ahmet Türk katılım gösterecek. Ayrıca dinleyiciler, panelistlere soru yöneltme olanağı da bulacak.
Bu yılki Kürt Festivali'nin bir başka temel gündemi ise YEKKOM’un başlattığı “Kürtlerin statüsü tanınsın, Kürtlere yönelik yasaklar kalksın” kampanyasındaki 50 bin imzanın festival günü tamamlanması olacak.

FESTİVALİN ÖNCÜLERİ KADINLAR VE GENÇLER OLACAK
Tertip Komitesi bu çerçevede öncelikle kadınlara ve gençliğe çağrıda bulunarak; ulusal giysileri ile bu yılki yüksek katılım ve özerkliği sahiplenme konusunda kadınların festivalde de öncülük rolünü oynayacağına inandıklarını kaydetti.
Gençler de, her yıl yaptığı geleneksel yürüyüşünü bu yıl da tekrarlayacak; festival günü bayrakları, flamaları ve disiplini ile festivali coşkusu ve heyecanına öncülük edecek.
SANATÇILAR DA FESTİVALİ RENKLENDİRECEK
Festivalin, tüm bunların yanında müzik grupları, folklor ekipleri ve sanatçılar ile oldukça zengin bir program halinde geçeceği düşünülüyor.
Halkın festival alanına rahat ve kolay ulaşımı, park yerleri vb. teknik hazırlıklar konusunda da, hazırlık komitesi çalışmalarını son aşamaya getirdi.