Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

SUS SADECE DİNLE, BAK MUNZUR NELER ANLATIYOR

 {dmotion width="300" height="230"}xfxba8{/dmotion}

Öncelikle Munzur hakkında hepimizin bildiği şu genel bilgileri aktarayım. Munzur Dağları yahut Mercan sıradağları, Yukarı Fırat bölgesinde,Anadolu bölgesinin batısında yer alır. Torosların uzantısı olup kalkerli, dişli kütledir. Yerleşim olarak Dersim ile Erzincan arasındaki platoda 130 km uzunlukta batıdan doğuya Avcı Dağları'na uzanır. Yüksekliği 3300 m'yi geçer. Yaşı 5 milyon yıldır. Üzerinde buzul gölleri, meşe ormanları, Çam ağaçları yabani türde çeşitli hayvanlar, geyikler,Ceylanlar sayısız bitki ve çiçek türleri, akarsular, dereler, yaylalar, alabalık gölleri bulunmaktadır. Adını Çoban Munzur'dan almıştır. Ovacık ilçesindeki Munzur Baba başta olmak üzere pek çok yatırı vardır. En yüksek yeri 3463 m. ile Akbaba Tepesi'dir. Dorukları Biçare dağı, Ziyarettepe, Kutlular, Gültepe, Haramitepe, Kuştepe, Gediktepe'dir. Munzur vadileri güneye Ovacık'a iner ve Pülümür vadisiyle birleşir. Munzur nehri Murad ırmağıyla şelaleler oluşturarak birleşir. Munzur Vadisi Milli Parkı 1971'de kurulmuş 42.000 hektarlık bir yeryüzü doğal parkıdır. Dağları çevreleyen ilçeler güneyde Çemişgezek, Ovacık, batıda Kemaliye, doğuda Pülümür, kuzeyde Kemah'tır. Tırmanış geçitleri arasında Munzur ve Kemah geçitleri önemlidir. Köy yolları Sabırlı, Subaşı, Yeşilyayla, Cevizlik, Yeşilyazı, Paşadüzü, Kurutepe köyleriyle güneyden Kılıçkaya, Yaylabaşı, Çubuklu, Çakırlar, Dereköy, Kapıkaya, Doğanköy ile kuzeyden Munzur sıradağlarını çevirir.

Ayni isimde bir de akarsu bulunur (Munzur suyu). Adını Dersim‘de geçen bir efsanenin kahramanı olan Munzur'dan almıştır. Munzur vadisi bitki örtüsünde 1518 değişik bitki tespit edilmiştir. Yaklaşık olarak 9222 çiçekli bitki türünün ve 277 endemik bitkinin 43 tanesi sadece Munzur Dağları ve çevresine özgüdür.

Dersim içerisinde yapılmakta olan 8 adet baraj projeleri uygulaması nedeniyle Munzur ve çevresi yok olmayla karşı karşıyadır. 43 endemik bitki türünün yok olması demek ülkemizin florostik zenginliğinin yok olması demektir. Barajlar 30-40 yılın içinde ömürlerini doldurduğunda Munzur büyük bir bataklığa dönüşecektir.

1970’lerde yapılan Keban barajının şu an bölgemizdeki olumsuz etkilerini orada yaşayan biri olarak hiç kuşku yokki sizlerde farkındasınız. Küçük akarsuların kaynakları tükenmiş çeşmeler kurumuş,bölgenin mevsimleri üzerinde olumsuz etkiler yaratmış, kuraklığa yol açmış,içme suları tükenme noktasına gelmiş,ulaşım sınırlı hale getirilmiş, buna karşılık bölgemize çok az katkı sunmuştur.

Şu anda izlediğiniz videoda gürül gürül akan munzur suyu bu barajların yapımı ile gün gelecek suları çekilecek ve yok olacaktır.Bu tehlikenin farkında olmamıza rahmen çevremiz için munzurumuz için çok şey yapamıyoruz, Bu yaz sezonunda Dersim’de yapılan baraşlara karşı yürüyüşe yerli halkın iştirak etmemesi yüreklerdeki umududa azaltmıştır.Ayrıca son yıllarda bölgede avcılık adı altında yapılan hayvan katliamlarınada dur demek ve karşı durmak gerekir,Dersim dağlarında özgürlükleri elinde alınan geyiklerimiz ve ceylanlarımız artık ürkek ve korkar oldular…..

Munzur’un akan bu suları milyonlarca yıl kardeşliğe barışa aktı durdu,bu akış insanlığın özüdür,geleceğidir,umududur munzurumuzla var olmanın mücadelesini heryerde dillendirelim onu kirletmek susturmak isteyenlere karşı duruşumuzu dahada aktifleştirip dillendirelim….

Not: Video için Cafer Gürbüz’e teşekkürlerimi sunuyorum.

Ali Haydar Gürbüz