Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersim Katliamı'nı UCM'ye taşımaya hazırlanan avukatlar inceleme yaptı.

 

DERSİM - Dersim'de 1937-1938 yılında yaşanan ve 70 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği katliamın 'soykırım' olarak tanınması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) başvuru yapmaya hazırlanan avukatlar Barry Fisher, Erdal Doğan ve Eren Keskin, Dersim merkez ve ilçelerde incelemelerde bulundu. Avukatlar, tanıklarla görüşerek, toplu mezarların bulunduğu bölgeleri ziyaret etti.

 

24 Kasım 2010'da Almanya'nın başkenti Berlin'deki Eyalet Parlamentosu'nda Dersim'de 1937-1937 yılında yaşanan ve 70 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği katliama ilişkin düzenlenen konferansta, yaşananların soykırım olarak tanınması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) başvuru yapma kararı alınmıştı. Konferansa Türkiye'den katılan hukukçular ABD'li avukat Barry Fisher, Türkiye'den Erdal Doğan ve Eren Keskin, alınan kararlar doğrultusunda Dersim'de yaşananları uluslararası hukuka taşımak için çalışma başlatmıştı. Avukatlar Doğan, Keskin ve Fisher'den oluşan heyet, incelemelerde bulunmak ve mağdurlarla görüşmek üzere Dersim'e geldi. Heyet Pertek İlçesi, Ovacık ile Hozat ilçelerinde katliamın canlı tanıklarla görüştükten sonra katliamın yaşandığı bölgeler gezdi.

 

'Kimsenin bu katliamla ilgilenmemesinden çok etkilendim'

Dersim Katliamın Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü'ne taşınması için birçok canlı tanık ile görüştüklerini ifade eden ABD'li avukat Fisher, bölgede incelemelerinin devam edeceğini ifade etti. Fisher, "Ben köylerdeki yaşlılarla görüştüğümde bu güne kadar yaşanılanlarla ilgili kimsenin konuşmamış ilgilenmemiş olmasından çok etkilendim. Ve bu insanlar 80-90 yaşlarında. Aynı şey Yahudilerde ve başka deneyimlerde de yaşanmıştı. Ve bu süreç yavaş ilerlemişti. Ama Türkiye halkları için tarihi ve hikâyeleri kaydetmek ve tanımak çok önemlidir. O dönemde çocuk olarak yaşayanların bu gün o tarihe tanıklık yapmış insanların görüntü ve ses kayıtlarını alınması çok önemlidir. Çünkü bunlar bir gün ölecek ve canlı tanık kalmayacak" dedi.

 

Ziyaret ettiği birçok yerde bir anıtın olmadığını dile getiren Fisher, "Ziyaret ettiğim bir çok yerde ne bir anıt nede bir işaret yada yaşanılanlarla ilgili bir kelime bile yok. Bu Yahudi soykırımından sonra da böyleydi. 1980'lerde Steven Spielberg ve Shoa Vakfı tarafından Yahudi soykırımıyla ilgili kayıt süreci başlatılmıştı" diye konuştu.

 

 

 

'İncelemelerimiz sürüyor'

Heyet üyesi avukat Erdal Doğan ise Dersim Katliamına ilişkin tüm belge ve bilgileri topladıktan sonra UCM'ye taşıyacaklarını kaydetti. Katliama tanıklık edenler ve insanların toplu gömüldüğü bölgelerde inceleme yaptıklarını aktaran Doğan, "Dersim Katliamına tanıklık edenlerle görüştük, Pertek'in Kurmeş Köyü, Hozat'ta Kayışoğlu Geçidi, ardından Pülümür Vadisi'nde Kutu Deresi, Harçik, Marçik ve 39 Köprüsünde inceleme başlattık. Yine 38 Kayalıkları, Laç Deresi ve Halbori gözeleri de topluca insanların kıyımdan geçtiği bölgeleri de gezdik" diye konuştu. İncelemelerini tamamlayan heyet daha sonra katliama ilişkin Diyarbakır'a geçerek Kürt kurumlarıyla görüşecek.

 

 

Kaynak: DİHA