Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

BÜYÜK PARTİLERE OY VERMEME ÇAĞRISINDA BULUNDULAR

İspanya’da gösteri yasağına rağmen onbinlerce kişi başkent Madrid’te başlatmış oldukları işgal eylemlerine devam etti. Puerta del Sol Meydanı’nda saat 24.00’ı gösterdiğinde göstericiler, ‘Şimdi illegal olduk, halk asla yenilmeyecektir” sloganları attı. 

İspanya kanunlarına göre seçimlerin yapılacağı hafta sonunda gösteri yapmak yasaktır. Ancak, bir haftadır işsizliğe karşı ayakta olan İspanyol gençleri, seçim komisyonunun Pazar günü yapılacak olan seçimler nedeniyle ilan ettiği gösteri yasağını takmadı. 15 Haziran’dan bu yana başkent Madrid merkezindeki Puerta del Sol Meydanı ile yan sokakları işgal eden gençler yasağı gece saat 24.00’da sloganlarla karşıladı. 

ŞİMDİ İLLEGAL OLDUK!

Çoğunluğu gençlerden oluşan 20 bine aşkın gösterici saat gece yarısını gösterdiğinde önce bir dakikalık saygı duruşu yaptı. Ardından meydanda “Şimdi illegal olduk, halk askla yenilmeyecek” sloganları yükseldi. 

İşgal eylemini gerçekleştiren göstericiler kendilerini ‘Los İndignados’, yani ‘öfkeliler’ olarak tanımlıyor. 25 yaşındaki göstericilerden İmna Moreno, “Turizm mezunu olmama rağmen İspanya’da iş bulma şansım olmadığı için protesto ediyorum” dedi. 

GENÇLERDE İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 45

2008 yılında patlak veren küresel finans krizinden Yunanistan’dan sonra en çok etkilenen AB üyesi ülkelerden İspanya’da işsizlik oranı yüzde 21 üzerinde. Genç nüfus arasındaki işsizlik oranı ise yüzde 45 dolayında. 

Sabah erken saatlerde de göstericilerin olası polis müdahalesinden çekinmedikleri görüldü. İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba, Cuma günü yaptığı açıklamada polisin yasaları uygulayacağını ancak bunu ‘orantılı bir şekilde yapacağını’ belirtti. Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero ise daha önce yaptığı açıklamada barışçıl protesto gösterilerine saygılı davranacaklarını söylemişti. 

İ
Gösteriye katılan gençler Pazar günü yapılacak olan seçimlerde iki büyük parti, Sosyalist parti ile merkez sağ Partido Popular’e oy vermeme çağrısında bulundu. Pazar günü yapılacak ara seçimlerde seçmenler 8116 belediye meclisi ile 17 bölgesel yönetimlerden 13’ünü belirleyecekler. 

Son seçim anketlerine göre iktidardaki Sosyalist Parti, ekonomik krize karşı yürüttüğü politikalar nedeniyle ağır yenilgi alacak. Buna karşın merkez sağın oy oranını arttırması bekleniyor. 

ANF