Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Çalınmadık kapı kalmamalı

Kampanyada son haftaya girilirken kanunen zorunlu olan 50 bin imzaya hala ulaşamadıklarını açıklayan YEK-KOM Başkanı Yüksel Koç, başta kampanya yürütücüleri, federasyonlara bağlı dernekler ve tüm Kürdistanlılara çağrıda bulunarak seferberlik ruhu ile hareket etmelerini istedi.
Koç, şunları vurguladı: „Kampanyamız hem Alman kamuoyundan hem de Kürt kamuoyundan yoğun bir destek görüyor. Ancak bu destek imza kartlarının toplanması ile karşılık bulacaktır. Fakat bu ilgi ve coşkunun imzaya dönüşmesinde büyük eksiklik yaşanıyor. Bütün Kürt kurumlarının, aydınların ve diğer kuruluşların bizlere destek vermesi çok önemli. 15 Eylül tarihine kadar 50 bin imzaya ulaşmamız gerekiyor fakat bizim hedefimiz 100 bin imza. Halen kanunen zorunlu olan imza hedefimize ulaşamadık.“

‘Kapısı çalınmadık Kürdistanlı kalmamalı’

Koç, halka, kampanyayı yürütenlere ve derneklere günlük olarak imza toplanması çağrısı yaptı. Pratik çalışmaların kurum ve dernekler üzerinden yürütülmesini isteyen Koç, şunları söyledi: „Derneklerimiz bu günden itibaren bulundukları şehirlerin en kalabalık merkezlerinde informasyon standları açarak kampanyamızla ilgili Almanca bildirileri dağıtıp farklı kesimlerden imza toplamaya devam etmelidir. Hatta büyük şehirlerde aynı gün iki üç yerde stand açmaları gerekmektedir. Kullanacakları pankart ise ‘Anerkennung Kurdische İdentitat in Deutschland’ (Almanya’da Kürt Kimliğinin Tanınması) olmalıdır. Yine dernek temsilcilerimiz, kurum ve şahsiyetlerin gidemedikleri, kapısını çalmadıkları Kürdistanlı kalmamalıdır. Bu kampanyayı tüm Kürdistanlılar destekliyor. Ancak bir kez daha belirtiyorum, sadece desteklemek yetmiyor. Bu kampanyanın pratik çalışması bizim üzerimizde yürüyor. Tüm arkadaşlarımızın bu bilinçle hareket etmeleri, sadece derneklerimizle ilişkili olan değil, tespit ettikleri Kürdistan’ın dört parçasından Kürdistanlılar ve ailelere giderek acilen imza toplamaları şart.“

‘Her Kürdistanlı görevli olmalı’
Koç, Federasyon olarak kampanya öncesinde ve esnasında halkı biligilendirmeye çalıştıklarını ancak yeterli olamadıklarını ifade etti. Kampanyayı yeni bir açılım olarak nitelendiren Koç, devamla şu açıklamalarda bulundu: „Üyemiz olmayan, bizimle ilişkisi bulunmayan Kürtler başta olmak üzere diğer kesimlere bir açılım olarak değerlendirilmesi, gerekiyor. Biz kurum olarak bu konuda eksik kaldık. Şu ana kadar yüksek oranda derneklerimizin çevresindeki insanlara ulaştık. Bütün arkadaşlarımız gerçekten büyük emek verdiler. Ancak yine de çok önemli bir rakama ulaşsak da istenilen hedefe halen ulaşmış değiliz. Bu yeterli değil, bizim gücümüz de bu değil. 13 Eylül tarihine kadar mutlaka öncelikle yasal rakama, hatta koyduğumuz hedefe ulaşmamız lazım. Tüm arkadaşlarımızın bir seferberlik ruhu ile hareket etmesi zorunludur. Bu anlamda her Kürdistanlı’nın kendini görevli olarak görmesi, pratik anlamda görev alması gerekiyor.“

İlk kez tartışılacak
Geçtiğimiz günlerde dilekçe komisyonu üyesi Federal milletvekili ve diğer milletvekilleri ile görüştüklerini söyleyen Koç, imzaların komisyona verilmesinin ardından Federal Parlamento’nun, Mart ayından itibaren bu talepleri gündeme alarak mutlaka tartışacağını belirtti. Koç, Kürt Kimliğinin talebenin ilk kez Alman Parlamentosu’nda tartışılacak olmasını çok önemli olarak değerlendirdi. 

Kampanya çerçevesinde talepler şunlar:
* Kürt göçmenler ayrı bir göçmen grubu olarak tanınmalı ve diğer göçmen gruplarıyla eşit görülmelidir.
* Gerek Kürtlerin Alman toplumuna entegrasyonunu teşvik etmek ve gerekse de Türkiye’de Kürt sorununun çözümünü desteklemek için, PKK yasağı ve bu bağlamda süren Kürt örgütlerine yönelik yasaklar kaldırılmalı ve baskılara son verilmelidir.  
* Kürt göçmenlere, mültecilerine ve özelde kadınlara yönelik Kürt dilinde danışmanlık ve destek hizmetleri verilmeli ve Kürtçe bilgilendirme materyali çıkarılmalıdır.
* Kürtçe anadil dersleri tüm eyaletlerde yaygınlaştırılmalıdır.
* Kürtlerin geldikleri ülkelerin resmi makamları onaylamasa bile, Kürt isimlerin verilmesi kabul edilmelidir.
* Kamuya ait radyo vb yayınların yabancı dilde yayınlarında Kürtler eşit muamele görmelidir.
* Newroz günü UNESCO (BM) 23. Şubat 2010 tarihli kararı doğrultusunda tatil günü olarak kabul edilmelidir.
* Entegrasyon için Federal Danışma Konseyi’ne Kürt temsilciler de alınmalıdır.
* Özyardım teşvik edilmeli, siyasal ve kültürel bilgiler Kürtçe de yayınlanmalıdır.
* Siyasal olarak aktiv olan Kürtlerin sınır dışı edilmesine ve ilticası kabul edilmiş olan Kürtlerin dosyalarının yeniden açılmasına son verilmelidir.
* Federal hükümet, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü için daha fazla çaba göstermelidir.

* Kürtler farklı dinsel inançlara sahiptir. Bundan dolayı Dinlerin Diyalogu İçin Çalışma Grubu’na dahil edilmelidir.

MURAT ALPAVUT - DÜSSELDORF




 

AGİF'de aktif destek


Almanya’da ‘’Kürt Kimliği Resmi Olarak Tanınsın“  Kampanyası’na Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF) aktif destek sunuyor.   Bergheim kentinde imza standı açan AGİF, standı kampanya boyunca açık tutacak. Stand görevlisi Yaşar İldan, amaçlarının Kürt halkıyla dayanışma olduğunu belirtti.