Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Ferhat Tunç’un Yeni Albümü Yakında Bayilerde

Sanatçı Ferhat Tunç’un Dêrsim ağıtlarına yer verdiği „Dêrsim-Şuware Kırmanciyê“ adlı yeni albümü Mart ayında müzikseverlerle buluşuyor. Albümün tanıtımı için 3 Mart Dünya Özgür Müzik Günü’nde Norveç’in Oslo kentinde konser gerçekleştirecek.
Ferhat Tunç, Dêrsim tarihini anlatan Kirmanckî ağıtlardan oluşan „Dêrsim-Şuware Kırmanciyê“ adlı albümü için iki yıl çalıştı. Albümde Şuwara Kirmanciyê, Wad Bo, Govendîa Milaketo, Phitê Mi, Abaso, Ma Çi Dî, Hewa Sile Surî, Hora Hora, Çuxure, Biko adlı ağıtlar yer alıyor. Her ağıdın anlattığı olayın fotoğrafı da albümde açıklamasıyla birlikte yer alıyor.
Yeni albüme ilişkin konuşan Ferhat Tunç, dilin, kaybolan tüm kadim halkların son sığınağı olduğunu söyledi. Tunç, “Zamanın dışına sürülmeye zorlanan bu kadim halklar, tarihin itibar etmediği ağır acı ve travmaları kaybolmaya mahkum dillerinde saklayıp günümüze taşımayı başarmışlardır. Son Büyük Tertele olarak anılan 1937-38 Dêrsim kıyımına paralel zamanlarda dile dökülmüş bu ağıtlarda dile gelen acı, ait olduğum tarihin ve halkımın acısıdır” şeklinde konuştu.

Konserde sergi de var

Sanatçı Ferhat Tunç, Avustralya konserlerinin ardından 3 Mart Dünya Özgür Müzik Günü’nde Oslo kentindeki Kulturkirken Jakob’da bir konser verecek. Tanıtımı yapılacak yeni albüm de konserle birlikte müzikseverlerle buluşmuş olacak. Albümün müzikal yapısını oluşturan Norveçli müzisyenlerle sahne alacak olan sanatçı, yeni şarkıların yanı sıra geçmiş albümlerinden de şarkılara yer verecek. Tunç’a, gitarda Kunut Reiersrud, percussionda Rune Arnesen, bas gitarda Nikolayi Haengsle Ailertsen gibi tanınmış müzisyenler eşlik edecek.
Konserde, Dêrsim 37-38 Soykırımı’nı aktaran fotoğraf karelerinden oluşan bir de sergi var. Konsere katılacak olanlar Dêrsim ağıtlarından oluşan bu yeni albümü edinirken, albümde yer alan ağıtlara konu olan trajik süreci, sergilenecek olan fotoğraflarla daha yakından görmüş olacaklar.
Tunç, bu konserin ardından 14-20 Mart tarihlerinde  ABD’de yapılacak olan iki ayrı Newroz kutlamasına katılacak.


‘’Korya na biveso
Ax bira ordîye Hemilkanî
Siroke nîştu vapura na îzmîrî
Zalimo felek mira nêkot be durî
Dada na Abaso
Leminê Abaso
Ordîye Hemilkanî de
Hem soforo hem cawuso baso wiy
Mektuba Abaşî ama
Silam keno der u cîranî
Jûkekê mira thaba çîno
Ez serê zerrîa xo sanî
Dada bîye bîye
Abasê mi biye
Siroke cemsa mi na demdîye
Kûnya mi gurte rusne Mamekîye“

        Söz ve müzik: Anonim