Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Fırtına Bugün Sinemalarda

Kürt sinemasının yönetmenlerinden Kazım Öz’ün ‘Fotoğraf’tan sonra ikinci uzun metraj filmi ‘Bahoz-Fırtına' filmi 14 Kasım’da Türkiye’nin 22 sinema salonuyla aynı anda Yüksekova’da da gösterime girecek..
Kürt sinemasının umut vaad eden yönetmenlerinden Kazım ÖZ"ün ikini uzun metrajlı filmi "Bahoz-Fırtına" Türkiye"de aynı anda 22 sinema salonu ile beraber Yüksekova"da gösterime girecek.

 Öz'ün ikinci uzun metraj filmi olan 'Bahoz-Fırtına', üniversite gençliğinin özgürlük mücadelesine katılımını  bir sinema diliyle anlatıyor.

Cemal"in büyük bir heyecanla beklediği üniversite sınavını kazanarak, küçük taşra kasabasından İstanbul"a gittiğini anlatan filmde,  Büyük şehrin kalabalığı içindeki yalnızlığı, aylar sonra tanıştığı sistem karşıtı devrimci bir grup ile birlikte sonra erer.  Grubun öncülerinden Helin ile yasadığı çatışma kimliğini keşfetmesi için de bir başlangıç olur. Cemal"in içinde başlayan yangın onu okumaya, araştırmaya ve zamanla kendi kimliğini bulmaya iter.   Filmde, Benzer bir süreci yaşayan Rojda ve Orhan da zamanla değişip grubun aktif birer üyesi olurlar. Henüz on sekiz - on dokuz yaşlarında olan bu gençler, "Devrim" fikri içlerindeki genç ve dinamik enerji ile birleşerek eyleme dönüşür. 

Cemal, Rojda ve Orhan"ın geçirdikleri hızlı değişim sürecini ve öğrenci grubunun başından geçen olayların anlatıldığı bir projedir.

 

 

 

{youtubejw}T93-j2GZhcc{/youtubejw}

 

 


Nerede Çekildi

Fırtına"nın İstanbul bölümü Kasım 2006 - Şubat 2007, Dersim-Tunceli bölümü ise Temmuz 2007 tarihlerinde çekildi. Çekimler, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü ve Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü başta olmak üzere İstanbul"un değişik semtlerinde yapıldı.

Dersim-Tunceli bölümü; Pertek, Kedek (Koyungölü) Köyü (Ovacık) ve Erzincan-Tunceli karayolunda çekildi. Filmin bazı sahneleri Beykoz Sümerbank eski kundura fabrikasında kurulan platoda çekildi.



Kamera arkasında 60 kişilik bir ekip görev aldı. Soundsfield ST250 mikrofonuyla B formatında Amdisonic ses kaydı yapılan Fırtına, Türkiye"de bu ses formatın kullanıldığı ilk filmlerden biri oldu. Filmde 20 ye yakın karakter 5 aylık bir araştırma-görüşme - prova trafiğinden sonra yaklaşık 650 kişi arasından seçildi. Her karakter için seçilen oyuncu adayları ile iki ay süren deneme çekimleri yapıldı. Ayrıca filmde 2000"e yakın yardımcı oyuncu - figürasyon görev aldı. Çekimlerde kullanılmak üzere, dönem (92-93) gazeteleri ve dergileri yeniden hazırlanarak basıldı, yeni afişler üretildi, dönem otomobilleri bulundu ve bazı sahneler için özel dekorlar hazırlandı. Ayrıca, çekimlerde çok sayıda afiş, molotof ve pankart kullanıldı. Fırtına"nın yapım sürecini anlatacak olan " Fırtına Doğarken" adlı belgeselin çekimleri de cast görüşmeleri sırasında başladı ve filmin yapımı süresince devam etti.

 

KAZIM ÖZ KİMDİR?

 

1973 Tunceli doğumlu. 1992 yılından itibaren dört yıl Teatra Jiyana Nû"da oyunculuk ve rejide çalıştı.1996 yılından beri, kurucularından olduğu Yapım13"de çalışmaktadır. İlk kısa filmi AX (Toprak) ile ulusal ve uluslararası alanda ses getirdi, birçok ödül aldı. İlk uzun metraj filmi olan Fotograf"ı 2001 yılında tamamladı. Birçok ödül alan film 2002 yılında vizyona girdi. 74 dk.lık uzun belgesel film çalışması “Dûr”(Uzak) ile Nürnberg   Türkiye Almanya film festivali ve Ankara Film Festivallerinde “En İyi Belgesel” ödüllerini aldı. IDFA Jan Vrijman Fonu desteği ile yapımı gerçekleşen “Dûr”, ARTE-Fransa tarafından satın alındı. Aynı zamanda, Arte-France ortaklığında “ŞAVAKLAR” isimli belgesel projesini çekmektedir.

 FİLMOGRAFİ   2008, Fırtına, 35 mm,155 dk, uzun metraj 2004 Dûr (Uzak), DV, 74 dk, belgesel film2001, Fotograf, 35mm, 67dk 1999 Ax (Toprak), 16mm, 27 dk, kısa film 1998 Güneşe Yolculuk, Yön: Yeşim Ustaoğlu, uzun metraj, yönetmen Yardımcılığı1996, Destên Me Wê Bibin Bask Emê Bifirin Herin...(Ellerimiz Kanat Olacak, Uçup Gideceğiz…)

Belgesel, 27 dk, Hi-8, yönetmen