Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

İspanya İddiaları Reddetti -10 Kişi Hayatını Kaybetti

Almanya’da salatalık, domates ve maruldan bulaşan EHEC virüsü yüzünden ölenlerin sayısı 10’ya yükseldi. Mide ve bağırsak enfeksiyonuna yol açan virüs şu ana kadar bin kişide tespit edildi, bunlardan 274’ü ağır hasta. İspanya’dan getirilen sebzelerden bulaştığı tahmin edilen ve daha çok 60 yaşın üstündekileri etkileyen virüs Danimarka, İsveç, Hollanda ve İngiltere’de de görüldü. Almanya’da bağırsak enfeksiyonuna yol açan EHEC nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı giderek artıyor. EHEC virüsünden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 10’a çıkarken hasta sayısı ise bini geçti. Virüsün özellikle ülkenin kuzeyinde etkili olması uzmanları endişelendiriyor. Son ölümlerle Schleswig-Holstein’da ölenlerin sayısı 4’e yükseldi, 250 kişide virüs tespit edildi, bunlardan 70 ağır. Aynı şekilde Aşağı Saksonya’da; 3 ölü, 140 kişi virüslü, 40’ı ağır, Hamburg’da; 2 ölü, 400 kişi virüslü, Bremen’de 1 ölü, 50 kişi virüslü ve 28 hasta olduğu açıklandı. 


En çok kadınlar rahatsızlanıyor 

EHEC’e bağlı olarak gelişen ve kılcal damar kanaması sonucu anemi ve akut böbrek yetmezliğine sebep olan Hemolitik Üremik Sendrom’undan (HÜS) dolayı da, 150 kişinin hastanelerde yattığı bildirildi. Şu ana kadar rahatsızlanan toplam bin kişiden yüzde 70’nin ise 60 yaşın üzerinde ve çoğu kadın.

Ölü sayısının artmasından korkan uzmanlar hastalara antikor vermeye başladı. Hastalığın daha çok böbrek yetmezliğine neden olduğunu ve hastaların belirli aralıklarla kanlarının diyaliz makinasında yıkanması gerektiğine işaret eden doktorlar, antikorun en çok bunu önlemek için verildiğini belirtti. Virüsün en çok ülkenin kuzeyinde görülmesinin ardından yetkililer, “Kuzey Almanya’da yetişen sebzelere dikkat edin” çağrısı yaparken, virüsün nedeni kirli su veya gübre olabileceği ifade edildi. 

İspanya iddiaları reddetti 

Virüsün Almanya’da yetişen sebzelerin yanı sıra İspanya’dan getirilen salatalıklarda da görülmesi üzerine panik tüm Avrupa’ya yayıldı. Alman Sağlık Bakanı Daniel Bahr, uluslararası bir kriz masasın oluşturulabileceğini açıklarken, bakteri ayrıca Danimarka’da 4, İsveç’te 10, İngiltere’de 3, Hollanda’da 1 kişide tespit edildi.

Ancak İspanya, ölüme neden olan EHEC bakterisinin ülkede yetiştirilen salatalıklardan kaynaklandığı iddiasını reddetti. İspanya Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bunun için yeterli bir kanıt olmadığı belirtirken, bakterinin ürünlere nakliye sırasında da bulaşabileceği kaydedildi. Bu arada Alman Bild am Sonntag gazetesinde yayımlanan habere göre, Almanların yüzde 58’i korunma amacıyla Robert Koch Enstitüsü’nün önerilerini dinleyerek çiğ salatalık, domates ve salata tüketmemeye özen gösteriyor. Gazetenin haberinde Emnid adlı kamuoyu araştırma kuruluşunun yaptığı anketin, 60 yaş üzerindeki katılımcıların yüzde 71’inin çiğ sebze ve meyve tüketmediğini ortaya koyduğu bilgisine de yer veriliyor