Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kürtlerin olgunluğu var

 ANF’ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Başkanı Karayılan, Leyla Zana ile Erdoğan arasındaki görüşmeyi değerlendirdi. Kürt sorununun ferdi çıkışlarla çözülmeyeceğini belirten Karayılan, “Çözüm isteniyorsa, hükümet bunun için karar almalı” dedi. Leyla Zana üzerinden Kürt siyasetinde bölünme yaratılmaya çalışıldığına da dikkat çeken Karayılan, “Bunda başarısız oldular. Bu da Kürt siyasetinin olgunluğunu gösteriyor” diye konuştu.

 

Bireysel çabalar çözüm yaratamaz

Önceki gün, ANF’ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Leyla Zana ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmeyi değerlendirdi. Kürt halkının temel haklarını temin eden barışçıl bir çözümün geliştirilmesine karşı olmadıklarını belirten Karayılan, ancak bunun bir siyasetçinin “elini taşın altına koymasıyla” gerçekleşemeyeceğini söyledi.

Biri ortaya çıkıp “ben sorunu çözeceğim” derse, buna karşı çıkmayacaklarını belirten Karayılan, “Ama biz biliyoruz ki bu sorun bir siyasetçinin öyle elini taşın altına koymasıyla çözülecek bir sorun değildir. AKP’nin savaş kararına rağmen Başbakan’dan beklenti yaratmak pek isabetli siyasi bir duruş değildir” dedi.

AKP’nin niyeti belli

AKP’nin Kürt toplumunu zayıflatma, sindirme suretiyle PKK’yi güçsüz kılıp, kendi çözümünü gerçekleştirmek istediğini vurgulayan Karayılan, şöyle devam etti: “Zana ile görüşmesinden birkaç saat sonra Kayseri’de yaptığı konuşması, tamamen bu belirttiğim, amacına denk düşen bir konuşmaydı. Bizi terörist olarak gösterip, ‘hem teröre hem de ona arka çıkanlara, onu maşa olarak kullananlara ve onlara göz yumanlara asla geri adım atmadan mücadele edeceğiz’ dedi ve ‘PKK’ye karşı durmalısınız’ diyerek, Kürtleri birbirine karşı durmaya çağırdı. Bu bir cevaptır aslında ve anlayan için yeterlidir.”

Önce karar versinler

“Elbette ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümeti Kürt sorununu çözebilir. Elbette ki bu devletin ve hükümetin başındaki Erdoğan Kürt sorununu isterse çözebilir; ancak önce bir karar vermesi gerekiyor” diyen Karayılan, “Başta askeri yöntemden vazgeçip, Kürt halkını bir halk olarak görmesi ve doğal haklarını teslim etmesi gerekiyor. O tekçi ve otoriter zihniyetten vazgeçmesi gerekiyor. Bizim projemiz Demokratik Ulus Projesi’dir. Türkler ve Kürtler birlik olmalı, bir ulus olmalı ama demokratik bir ulus olmalı. Bu biçimde bir arada yaşama imkanı var. Protokollerin izahı budur” diye kaydetti.

Kürtlerin olgunluğu var

Zana’nın çıkışıyla birlikte oluşan atmosfer konusunda da Karayılan, “AKP çevresi ve yandaş basın-yayın organları Zana’nın bu çıkışını bir kopma, kendi taraflarına geçme gibi algılatmaya çalıştılar. Zana’yı da pohpohlayıp, yanlışa sevk etmek istediler. Onlar, Kürt siyasetinin çok sert tepki göstereceğini, yine PKK hareketi olarak bizim artık üstünü çizeceğimizi bekliyorlardı. Ama Kürt siyaseti çok olgun bir biçimde hem eleştirilerini söyledi hem de neyin nasıl ele alınması gerektiğini ifade etti. Bu da Kürt siyasetinin olgunlaşma düzeyini gösteriyor” diye konuştu. Karayılan devamla, “Kürt halkına ve Kürt siyasetine ilişkin algıladıkları tek şey teslim almaktır. Oysa yanlışlıklara Zana’nın ve Kürt siyasetinin sergilediği tutum bunun tersini ortaya koymuştur. Ancak Kürt siyasetinin başarısı, ferdi çıkışlarla değil, konsensüse dayalı, birlikçi ruhu güçlendiren mücadele biçimleriyle sonuç alabilecektir” dedi.

Dikkat gerekiyor

AKP’nin her şeyi psikolojik savaşın hizmetine sokmaya çalıştığını göz ardı etmemek gerektiğini vurgulayan Karayılan, “Bu açıdan herkesin dikkatli davranarak, AKP’nin Kürt halkı üzerinde yürüttüğü sindirme ve teslim alma stratejisine umut verilmemesi önemlidir. Yani en iyi niyetle yapılmış olsa bile, onların böyle kullanacağını bilerek buna meydan vermeden hareket etmek gerekiyor” dedi. 

kaynak-Özgür Gündem gazetesi