Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Uca: Erdoğan tarih fukarası

 ‘Yezidi de olsa..’ diyerek Êzidîlere ırkçı söylemlerle  saldıran Başbakan Erdoğan’a  Feleknaz Uca ve BDP’li Tan’dan yanıt geldi: ‘Tarih   fukarası, ne dediğini bilmiyor’


Avrupa Parlamentosu eski Üyesi Uca, Erdoğan’ın tarih bilincinden yoksun olduğunu söyledi ve ekledi: “Zerdüştlük dinler tarihinde en eski olma özelliğine sahip. Erdoğan saygılı olsun ve özgür dilesin.” Bir tepki de BDP Milletvekili Altan Tan’dan geldi: “Daha önceki konuşmalarına tüy dikmiştir. Başbakan ne söylediğini bilmez bir durumda. Ne zaman talepler gündeme gelse din üzerinden saldırıyor bize.”

 

Hakareti bırak özür dile

Başbakan Tayyip Erdoğan, “Biz seni ‘yaradılanı severiz Yaradan’dan ötürü’ anlayışıyla seviyoruz. Bunların Yaradan ile zaten ilgisi yok. Bu teröristlerin yeri belli, bunlar Zerdüşt. İşte şimdi kendileri açıklıyor, Yezidilikten bahsediyorlar. Bak neler çıkıyor, neler. Onlardan öğreniyoruz, bu tür ayinleri yapıyorlar. Sevgili kardeşlerim. Biz Yezidi de olsa teröre bulaşmadığı sürece insana insan olduğu için yine değer veririz” sözlerine Avrupa Parlamentosu eski üyesi Feleknas Uca’dan tepki geldi. Erdoğan’ın açıklamalarını kınayan Uca, Erdoğan’ın konuşmasında Zerdüşt’ü “terörist” olarak gördüğünü ifade ederek, “Bu da Erdoğan’ın ne kadar tarih bilincinden yoksun olduğunu gösteriyor” dedi. Êzidîlerin dini olan Zertüştiliğin dinler tarihinde en eski olma özelliğini taşıdığına işaret eden Uca, “Hıristiyanlık, Yahudilik ve Müslümanlık bile, geçmişi milattan önce 1200’lere dayanan bu dinden feyiz almıştır. Bu nedenle Erdoğan’a, Hıristiyan ve Yahudiler’in dinine gösterdiği saygıyı Êzidîlik dinine de göstermesini istiyoruz” diye konuştu.

Erdoğan’ın son açıklamalarının DTK öncülüğünde Amed’de yapılan Êzidî Konferansı’ndan hemen sonra gelmesinin de manidar olduğuna işaret eden Uca, “Belli ki Kürdistan’ın dört parçası ve Avrupa’dan yoğun katılımın olduğu bu konferansı Erdoğan, Kürtlerin birliği noktasında önemli olduğu için bir tehdit olarak görmüş ve hemen öfkesini dışa vurmuştur. Daha önce de Zerdeşt ve Êzidîlik üzerine hakaret dolu açıklamalar yapan Başbakan, bugün daha büyük bir öfkeyle bu hakaretlerini sürdürüyor. Başbakan Erdoğan’ın bu konuşması yeni Anayasa’da da inançlara karşı 12 Eylül zihniyetinin devam edeceğini gösteriyor. Buradan Başbakan Erdoğan’ı inançlara saygılı olması ve bugüne kadar Êzidîlere karşı kullandığı hakaret dolu sözler nedeniyle özür dilemeye çağırıyoruz” dedi. Uca, son olarak Êzidîlerin bu topraklarda kadim olduğunu yineleyerek, devletin baskıları sonucu bugün Türkiye’de sadece 500 civarında Êzidî kaldığını, bunların da Başbakan’ın hedef göstermeleriyle tehdit altına girebileceğine dikkat çekti.